codogara Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Składniki: 6 dużych ziemniaków mąka ziemniaczana mąka pszenna sól 1 jajko 5 śliwek węgierek cukier olej Przepis na domowe knedle ze śliwkami: Gotujemy 6 dużych ziemniaków, po czym jak wystygną przeciskamy je przez praskę. Formujemy delikatnie kulkę i wykrawamy 1/4 ziemniaków. W to miejsce dosypujemy większą część mąki ziemniaczanej i dopełniamy pszenną (patrz film). Dodajemy szczyptę soli oraz wbijamy jajko. Całość lekko wyrabiamy. Ciasto musi być sprężyste, jeśli będzie kleić się do rąk dosypujemy mąki ziemniaczanej. Następnie formujemy wałek i wykrawamy wałeczki (patrz film). Na rozpłaszczone ciasto nakładamy połówkę (lub ćwiartkę jak węgierka jest duża) śliwki. Zaklejamy i wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju. Po wypłynięciu gotujemy ok. 5 min. Najlepiej podawać polane zrumienionym masłem z bułką tartą i posypane cukrem. Smacznego Więcej zdjęć na: https://www.codogara.pl/3061/tradycyjne-domowe-knedle-ze-sliwkami/ Cytuj
Elen Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2011 Nawet po stokroć :D uwielbiam knedle :) zawsze jem polane śmietaną i posypane cukrem... Niebo w gębie :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.