Kasia M. Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2011 (edytowane) przygotowanie: ok. 1 godz. pieczenie: ok. 35min czekanie aż ostygnie: za długo ;p Składniki na ciasto: 1 k. margaryny (miękkiej) 4 jajka (oddzielić żółtka od białek) 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1 szkl. mąki zwykłej łyżka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić z cukrem na pianę. Dodać żółtka i margarynę - miksować na gładko. Do utartej masy dosypać mąki wymieszane z proszkiem i wymieszać łyżką, żeby zostały małe grudki z mąki: Składniki na masę: 3 budynie bez cukru (np. śmietankowe) 1 litr mleka 1/2 szkl. cukru 1 kg jabłek (słodkie lub kwaśne - jakie wolisz) Wykonanie: Jabłka obrać na tarce jarzynowej (albo można pokroić na plasterki). Budyniu jeszcze nie gotować. Wysmarować blachę i wylać ciasto, ale zostawić ze 2 łyżki na sam koniec. Jabłka odcisnąć z soku i rozłożyć na ciasto. Teraz ugotować budynie z podanych wyżej ilości. Od razu na gorąco wylewać na jabłka. Teraz dać tą resztkę ciasta na wierzch jak lane kluski ;P Piec w temp. 180st. przez około 35min w piekarniku na gaz, ok. 30 min w piekarniku na prąd. W międzyczasie wypić soczek z jabłek bo zdrowy ;P I... gotowe 🙂 Smacznego 🙂 Edytowane 31 Sierpnia 2011 przez Kasia M. Cytuj
ala291 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2011 śliczne ciasto Kasiu:) mam pytanie,czy piec z grzałką góra-dół, czy w termoobiegu? Cytuj
Kasia M. Opublikowano 1 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Września 2011 Ja mam piekarnik na gaz więc ciężko mi stwierdzić, ale moja ciocia zawsze w termoobiegu piecze, tylko wtedy zmniejsza temperaturę o ok 10-20 stopni 🙂 Miło mi że się podoba placuszek, dziękuję 🙂 Cytuj
Basia K Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2011 Świetnie napisany przepis,a ciasto też zapowiada się smakowicie. O ile nic nie stanie mi na przeszkodzie,dziś je upiekę :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.