Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

post-15008-0-88359400-1314814887_thumb.j

przygotowanie: ok. 1 godz.

pieczenie: ok. 35min

czekanie aż ostygnie: za długo ;p

Składniki na ciasto:

post-15008-0-44030400-1314814893_thumb.j

1 k. margaryny (miękkiej)

4 jajka (oddzielić żółtka od białek)

1 szkl. cukru

1 szkl. mąki ziemniaczanej

1 szkl. mąki zwykłej

łyżka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem na pianę.

Dodać żółtka i margarynę - miksować na gładko.

Do utartej masy dosypać mąki wymieszane z proszkiem i wymieszać łyżką, żeby zostały małe grudki z mąki:

post-15008-0-08605900-1314814903_thumb.j

Składniki na masę:

post-15008-0-00351500-1314814914_thumb.j

3 budynie bez cukru (np. śmietankowe)

1 litr mleka

1/2 szkl. cukru

1 kg jabłek (słodkie lub kwaśne - jakie wolisz)

Wykonanie:

Jabłka obrać na tarce jarzynowej (albo można pokroić na plasterki).

Budyniu jeszcze nie gotować.

Wysmarować blachę i wylać ciasto, ale zostawić ze 2 łyżki na sam koniec.

Jabłka odcisnąć z soku i rozłożyć na ciasto.

post-15008-0-63191500-1314814918_thumb.j post-15008-0-50720100-1314814924_thumb.j

Teraz ugotować budynie z podanych wyżej ilości.

Od razu na gorąco wylewać na jabłka.

post-15008-0-15922500-1314814930_thumb.j post-15008-0-37993700-1314814935_thumb.j

Teraz dać tą resztkę ciasta na wierzch jak lane kluski ;P

post-15008-0-77052000-1314814939_thumb.j

Piec w temp. 180st. przez około 35min w piekarniku na gaz, ok. 30 min w piekarniku na prąd.

W międzyczasie wypić soczek z jabłek bo zdrowy ;P

post-15008-0-96077200-1314814945_thumb.j

I... gotowe 🙂

post-15008-0-12119000-1314814952_thumb.j

Smacznego 🙂

Edytowane przez Kasia M.
Opublikowano

Ja mam piekarnik na gaz więc ciężko mi stwierdzić, ale moja ciocia zawsze w termoobiegu piecze, tylko wtedy zmniejsza temperaturę o ok 10-20 stopni 🙂 Miło mi że się podoba placuszek, dziękuję 🙂

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.