codogara Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 Składniki: 30 dag wołowiny 30 dag wieprzowiny pół kalafiora pół paczki makaronu 2 duże marchewki dwie garści fasolki szparagowej dwa kieliszki czerwonego wina duża cebula olej majeranek sól, pieprz papryka słodka i ostra masło 2 ząbki czosnku Przepis na gulasz z makaronem: Zaczynamy od pokrojenia mięs w kostkę o bokach ok. 3 cm. Na rozgrzany olej wrzucamy osuszone papierowym ręcznikiem kawałki mięs. Po przysmażeniu na bardzo mocnym ogniu dodajemy dwie łyżki masła, posiekaną w kostkę cebulę, czosnek, majeranek, sproszkowane papryki oraz pieprz. Po chwili przesmażania dodajemy kieliszki wina. Dusimy parę minut (bez przykrycia) – aby alkohol wyparował. Następnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 1 h. Później dorzucamy pokrojoną w plasterki marchew, po paru minutach wędruje do garnka fasolka. Jeśli będzie za mało płynu można dolać wody. Całość dusimy do miękkości. 6 minut przed końcem dodajemy różyczki kalafiora. Jeśli ktoś lubi można dodać zaklepkę – ja jednak powoli od niej odchodzę. Całość podajemy z ugotowanym makaronem (można również surowy makaron wrzucić do gulaszu, aby w nim się ugotował – wtedy powstaje prawdziwe danie jednogarnkowe). https://www.codogara.pl/3161/gulasz-z-makaronem/ Cytuj
Mariolka Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 Ten kalafior mi trochę tu nie pasuje, ale spróbuję tego ;) Cytuj
codogara Opublikowano 7 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 powiem ci szczerze że mi na początku też nie za bardzo, ale po spróbowaniu bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, można ewentualnie dodać różyczki brokuła Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi