aanutka Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 Składniki: biszkopt - 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 5 jaj, 3 łyżki kakao, płaska łyżka octu, łyżka proszku do pieczenia masa - kostka masła, 2 jaja, 6 łyżek cukru, kartonik małych bezów, 30 dag truskawek świeżych lub mrożonych polewa czekoladowa /ciemna/ WYKONANIE: biszkopt - białka i cukier ubić na sztywną pianę, dodać mąkę, lekko wymieszać. Żółtka utrzeć z octem, dodać kakao z proszkiem do pieczenia. Wlać na przygotowaną blaszkę - upiec. masa - jaja z cukrem ubić mikserem na parze i wystudzić. Dodawać po łyżce do utartego masła. Do kremu stopniowo dodawać truskawki i miksować. Ostudzony biszkopt przekroić, posmarować masą, wetknąc bezów ile się zmieści, nałożyć resztę kremu i przykryć biszkoptem. Lekko docisnąć. Wierzch polać polewą i udekorować resztą bezów. Cytuj
drita Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 Witajcie, jestem nowa. Bardzo fajny przepis, tylko czy bezy nie wchłoną wilgoci z kremu i po prostu nie znikną. Zrobiłam raz tort bezowy i tak mi się porobiło... włożyłam do lodówki piękny tort a po 2 godz wyjęłam - hmm... czy ja wiem, co to było - krem i ropuszczone białko 8) Pozdrawiam Cytuj
aanutka Opublikowano 24 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 U mnie było wszystko ok. Te kupne bezy są bardzo różne, patrz przy kupowaniu, czy nie są "scukrzone" - muszą być gładkie i nie mogą się kruszyć. Pozdrawiam! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi