natka1307 Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 Witam serdecznie. Chciałabym się dowiedzieć jak się robi ciasto drożdżowe trójfazowe? Jeśli ktoś wie to bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję;) Cytuj
Dorota Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2012 To podobno coś takiego: część mąki pszennej należy zaparzyć gorącym mlekiem, a po przestudzeniu dodaje się drożdże i cukier. To się razem wyrabia i odstawia w ciepłe miejsce. Potem wyrośnięty rozczyn łączy się z pozostałymi składnikami drożdżowego ciasta i starannie wyrabia. Podobno taki sposób pozwala na uzyskanie miękkiego, pulchnego ciasta :) Ps. Moja babcia robiła kiedyś w podobny sposób pączki, i mówiła że to był najlepszy sposób, bo pączusie były miękkie - można wypróbować, bo karnawał trwa, a Tłusty Czwartek już niedługo :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.