uretan Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 Podam, jeśli odpowiesz skąd masz serek mascarpone 8) Cytuj
Iwona GD Opublikowano 27 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 :D :D To nie fair :D :D 8) Mały szantażyk..hehe Pozdrawiam ciepło :D Cytuj
uretan Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 No, nie możesz podzielić się źródłem? 8) Cytuj
Iwona GD Opublikowano 27 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 Na razie serka nie mam 8) interesuje mnie zatem sam przepis :D Jeśli znajdę jakieś namiary,to napewno się podzielę informacja :D Cytuj
jot 45 Opublikowano 31 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2005 Witam serek maskarpone kupisz w dużych marketach, a na 100% w hurtowni makro czy musi koniecznie to być maskarpone ? ja robiłam z serka mielonego typu Turek w kubku 8) pozdrowienia :D Cytuj
uretan Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Iwonko - proszę. Przepis Nutelli, mistrzyni z portalu Wielkie Żarcie Składniki: - 200- 300g serka mascarpone - 3 jajka - 20- 30 podłużnych biszkoptów - 3 łyżki cukru - 2 filiżanki mocnej kawy - 3 łyżki alkoholu (najlepszy jest likier Amaretto, Grand Marnier ale może też być zwykła wódka zmieszana z zapachem migdałowym) -szczypta soli -gorzkie kakao Wykonanie: 1. Żółtka ukręcić z cukrem, stopniowo dodawać ser. 2. Z białek i szczypty soli ubić pianę na sztywno i dodać do masy żółtkowo- serowej. 3. Wymieszać alkohol z kawą, dodać 2 łyżki wody 4. Moczyć biszkopty w kawie z alkoholem krótko 5. W pucharkach do deserów kłaść warstwy: biszkopty- masa serowa- biszkopty- masa serowa 6. Całość posypać przesianym przez sitko kakao i chłodzić 6- 12 godzin Bardziej pracowici mogą oczywiście sami upiec biszkopt, pokroić go poziomo w trzy plastry, nasączyć i każdy krążek oraz wierzch posmarować serkiem tak by powstał tort Tiramisu ale również z gotowych biszkoptów smakuje wyśmienicie. Od siebie życzę smacznego. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi