zulka Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 Potrzebujemy: 3 kg ziemniaków 20 dag tłuszczu około 1 m grubych jelit wieprzowych (mozna kupić w sklepach mięsnych) 10 dag świeżej słoniny cebyla sól pieprz Jak to robimy? Ziemniaki obrać i umyć, zetrzeć na tarce na małych otworach. Tłuszcz drobno posiekać, przesmażyć, pod koniec dodać posiekaną cebulę. Z masy ziemniaczanej odlać nadmiar soku, dodać tłuszcz z cebulą, sól i pieprz. Wymieszać i dość luźno napełnić masą przygotowane jelito. Końce zawiązać i ułożyć w lekko natłuszczonej formie. Słoninę drobno pokroić i przesmażyć. Kiszkę polać kilkoma łyżkami stopionego tłuszczu i wstawić do nagrzanego piekarnika. Kiedy się ogrzeje delikatnie nakłuć jelito w kilku miejscach ostrym drewnianym patyczkiem, co zapobiegnie pękaniu. Podczas pieczenia polewać kiszkę tłuszczem, a gdy ładnie się zarumieni- obrócić na druga stronę. Piec około 1 godz. Wyłożyć na półmisek, polaż smalcem ze skwarkami, podawać bardzo gorącą z surówkami Pysznego życzę!! https://zulkowegotowanie.blogspot.com/2011/10/kiszka-ziemniaczana.html Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.