Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj chciałabym podzielić się z wami moim sposobem na ryż. Wiadomo ryż nie każdy lubi ponieważ jest trochę mdły i nijaki. Mam nadzieję, że spodobawam się i chętniej będziecie sięgać po te niedoceniane ziarna.

Potrzebujemy:

szklankę ryżu

1-2 marchewki

1 srednia cebula

bulion lub kostka rosołowa

tymianek 1 łyżeczka,

olej lub oliwa

Jak to robimy?

Cebulę kroimy w piórka, marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce.

Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy cebulę i marchewkę, czekamy aż się zeszkli.

Przygotowujemy szklankę - półtorej bulionu

Na zeszklone warzywa wrzucamy surowy ryż.

Jak się ryż zeszkli zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. mieszamy i przykrywamy.

Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszjąc żeby się nie przypaliło.

Pod koniec duszenia dodajemy tymianek, mieszamy i dusimy jeszcze 3-4 minuty.

Ja czasami muszę dorobić troszkę bulionu.

Podajemy z mięskiem, sosem lub samo.

Pysznego życzę

https://zulkowegotowanie.blogspot.com/2011/10/ryz-inaczej.html

  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Bardzo smaczny przepis, nigdy bym na to nie wpadła. Kiedyś muszę wypróbować. Mój smaczny sposób na ryż to dodanie do niego curry. Robi się żółty i mi zdecydowanie bardziej smakuje. Czasami też dodaję odrobinę gęstej kwaśnej śmietany. Nadaje delikatny kremowy smak - ryż nie jest taki suchy.

  • Like 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

uwielbiam wariacje z ryżem. Ja czesto dodaje kurkumu warzyw i bulionu. Przed gotowaniem przez chwileczę delkiatnie prażę go na masełku:)

  • 3 miesiące temu...
Gość zagotowana
Opublikowano

Do tej pory praktykowałam ryż z curry, ale ten z bulionu musi być równie, jak nawet nie bardziej smaczny, więc chyba się skuszę na nową opcję podania niby zwykłego ryżu :)

  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

A jadł ktoś kiedyś albo przygotowywał czarny ryż? Ostatnio widziałam taki w chińskiej restauracji w której byłam, ale nie wiem czy czymś trzeba go zabarwić, czy można już kupić taki gotowy.

Danie z czarnym ryżem na talerzu prezentowało się całkiem interesująco i elegancko. :)

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja robię ryż do potraw w ten sposób: w garnku rozgrzewam 1 łyeczkę masła, wsypuję szklankę ryżu, przesmażam chwilę,zalewam 2 szklankami wody, do tego dodaję 1 kostkę rosołową i pół łyżeczki kurkumy. Gotuję do miękkości aż praktycznie cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Mój mąż go uwielbia :) na 2 porcje. Ryż gotowany w bulionie jest taki "doprawiony" :)

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

A jadł ktoś kiedyś albo przygotowywał czarny ryż?  🙂

Czarny ryż, to taka specjalna odmiana. Można go dostać w cenie ok. 20-40 pln za opakowanie w 'droższych sklepach', jak Alma czy Piotr i Paweł.

Edytowane przez Thoris
  • 3 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Hej!Czarny ryż to ryż tzw 'zakazany"gdyż dawniej zarezerwowany był dla cesarzy Chin:) a jest to po prostu odmiana ryżu kleistego ,który po ugotowaniu zmienia barwę na fioletową.Cechą charakterystyczna jest ,że długoooo się gotuje , w związku z czym namacza się go jak groch ,dzień wcześniej https://skladtowarow.home.pl/oferta-towarow-osobliwych/towary-solidne/maki-kasze-ryze/

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.