codogara Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2011 Składniki: 1 kg buraków włoszczyzna 2-3 jabłka 3 ząbki czosnku sok z cytryny majeranek sól, pieprz ewentualnie goździki, cynamon (wersja świąteczna) Przepis na czerwony barszcz: Przygotowanie barszczu zaczynamy od ugotowania bulionu warzywnego. SEKRET!: aby uzyskać intensywny żółty kolor bulionu bez dodatku Vegety lub innych chemicznych dodatków można użyć: opalonych na gazie połówek cebuli lub szczypty szafranu. Gdy bulion będzie już gotowy dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki buraki. Po 10 min gotowania dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłka (ze skórką) oraz ząbki czosnku – całość gotujemy 20 min. Po ugotowaniu odstawiamy na 1 h. Następnie przecedzamy barszcz i doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wersja świąteczna: dodajemy razem z burakami małą korę cynamonu oraz kilka goździków. Smacznego https://www.codogara.pl/3346/wysmienity-czerwony-barszcz/ Cytuj
5Przemian Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2013 Czy zawsze Twój barszcz zachowuje tak buraczkowo intensywny kolor? bo czasami podczas gotowania ulega zmianie. 1 Cytuj
Dorota Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2013 Aby czerwony barszczyk miał piękny intensywny kolor - należy do niego dodać kilka kropli octu albo soku z cytryny, za 3 miesiące przepis nam się przyda ;) powodzenia i smacznego :) Cytuj
meskakuchnia Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2013 (edytowane) Czy zawsze Twój barszcz zachowuje tak buraczkowo intensywny kolor? bo czasami podczas gotowania ulega zmianie. Aby barszcz zachował kolor gotuj go zawsze na bardzo niewielkim ogniu i nigdy nie doprowadzaj zupy do wrzenia, to powoduje że kolor jest brunatny. Jeżeli lubisz barszcz proponuje zrobienie zupy w postaci kremu z buraków. Edytowane 16 Października 2013 przez meskakuchnia Cytuj
Dorota Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2013 Zgadzam się, barszczyk ma tylko lekko "mrugać" ;) A krem z buraczków - pychotka :) Cytuj
Gość izimega Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 Przypomina mi obiady u mojej babci. Mmm pychotka. Cytuj
Dorota Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 Moja babcia też uwielbia gotować barszcze ;) a teraz ostatnio jadamy ukraińskie, też są pyszne i bogate w warzywa - mniam :) 1 1 Cytuj
Cavatelli Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2017 Dotąd bałam się samodzielnie gotować barszcz, ale ten przepis wydaje się całkiem prosty, może wreszcie zaryzykuję. Mam tylko pytanie, ile soku z cytryny należy dodać i ile bulionu przygotować? Cytuj
PoProstuDora Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2018 Dnia 11.10.2017 o 10:01, Cavatelli napisał: Dotąd bałam się samodzielnie gotować barszcz, ale ten przepis wydaje się całkiem prosty, może wreszcie zaryzykuję. Mam tylko pytanie, ile soku z cytryny należy dodać i ile bulionu przygotować? Cały garnek, bo to jest podstawa do barszczu, w dodatku trochę i tak się wygotuje, co uzupełnisz objętościowo burakami. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.