Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składniki:

1 kg buraków

włoszczyzna

2-3 jabłka

3 ząbki czosnku

sok z cytryny

majeranek

sól, pieprz

ewentualnie goździki, cynamon (wersja świąteczna)

Przepis na czerwony barszcz:

Przygotowanie barszczu zaczynamy od ugotowania bulionu warzywnego. SEKRET!: aby uzyskać intensywny żółty kolor bulionu bez dodatku Vegety lub innych chemicznych dodatków można użyć: opalonych na gazie połówek cebuli lub szczypty szafranu. Gdy bulion będzie już gotowy dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki buraki. Po 10 min gotowania dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłka (ze skórką) oraz ząbki czosnku – całość gotujemy 20 min. Po ugotowaniu odstawiamy na 1 h. Następnie przecedzamy barszcz i doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wersja świąteczna: dodajemy razem z burakami małą korę cynamonu oraz kilka goździków. Smacznego

https://www.codogara.pl/3346/wysmienity-czerwony-barszcz/

post-25080-0-56291900-1317973927_thumb.j

  • 1 rok później...
Opublikowano

Aby czerwony barszczyk miał piękny intensywny kolor - należy do niego dodać kilka kropli octu albo soku z cytryny, za 3 miesiące przepis nam się przyda ;) powodzenia i smacznego :)

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Czy zawsze Twój barszcz zachowuje tak buraczkowo intensywny kolor? bo czasami podczas gotowania ulega zmianie.

 

Aby barszcz zachował kolor gotuj go zawsze na bardzo niewielkim ogniu i nigdy nie doprowadzaj zupy do wrzenia, to powoduje że kolor jest brunatny.

 

Jeżeli lubisz barszcz proponuje zrobienie zupy w postaci kremu z buraków.

Edytowane przez meskakuchnia
  • 4 tygodnie później...
  • 3 lata później...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Dnia 11.10.2017 o 10:01, Cavatelli napisał:

Dotąd bałam się samodzielnie gotować barszcz, ale ten przepis wydaje się całkiem prosty, może wreszcie zaryzykuję. Mam tylko pytanie, ile soku z cytryny należy dodać i ile bulionu przygotować?

Cały garnek, bo to jest podstawa do barszczu, w dodatku trochę i tak się wygotuje, co uzupełnisz objętościowo burakami.

  • Thanks 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.