ali Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 1 kg fasolki zalewa: 2 szklanki wody 1 dkg soli 0,5 dkg kwasku cytrynowego 0,5 dkg cukru Strąki fasolki /całe lub pokrojone-ja daję całe/ włożyć do lekko osolonej wrzącej wody i obgotować przez 3 min. następnie odcedzić, gorące nałożyć do słoików. Składniki zalewy zagotować i zalać nią fasolkę. Słoiki zamknąć, wstawić do wody o temp. zbliżonej do temp. słoików. Pasteryzować w temp. 95 st. C przez 80-100 min. Po 48 godz. powtórzyć pasteryzację w tej samej temp. przez 30-35 min. Czas pateryzacji dotyczy słoików o poj. 0,8 - 1 l. Powtórzenie pasteryzacji jest konieczne, bowiem po tym czasie /48 godz./ mogą zachodzić niekorzystne procesy w słoikach, dlatego konieczne jest ich przerwanie. Fasolka jest tak pyszna, że po otworzeniu wyjadam połowę słoja / zresztą nie tylko ja !!!/. Cytuj
AlCIA111 Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 Ja robię zalewę trochę inaczej bo bez kwasku. Na 1 litr wody daję 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. W tej zalewie obgotowywuję fasolkę i tą samą wodą zalewam fasolkę w słoikach. Pasteryzuję tak jak w twoim przepisie. Fasolka jest pyszna. Cytuj
ali Opublikowano 26 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 A wiesz, że jak Twoje łyżeczki przeliczyłoby się na gramy, to pewnie wyjdzie identycznie, no za wyj. kwasku, którego nie dajesz.Pozdrawiam. Cytuj
renigliwice Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 W tej zalewie obgotowywuję fasolkę i tą samą wodą zalewam fasolkę w słoikach. Dzisiaj przeglądałam czasopisma z przepisami i oto, czego się doczytałam odnośnie blanszowania: " Aby przedłużyć trwałość przetworów z owoców i warzyw, przed pasteryzacją trzeba je poddać blanszowaniu, tzn. krótko obgotować w wodzie. Wysoka temperatura niszczy drobnoustroje, które mogą znajdować się na powierzchni warzyw, i hamuje rozwój enzymów. -__Nie wolno używać wody po blanszowaniu do przygotowywania zalewy._ Blanszowanie poprawia także smak warzyw i owoców, stają się miększe z wierzchu, ale pozostają chrupkie." To jest cytat z czasopisma " Przyjaciółka- Najlepsze przetwory z owoców i warzyw" z 1998 roku. Cytuj
ali Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 No ja nigdy nie używam ponownie tej wody i w moim przepisie też nie ma takiego zalecenia, nie wiem dlaczego Alcia111 tak robi??? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.