Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

CIASTO 9 białek + 5 żółtek 1 1/2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 1/2 szkl mąki cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku Ubić tak jak biszkopt,podzielić na 4 części i dodać do nich. -do pierwszej -2 łyżki mąki -do drugiej-2łyżki kisielu wiśniowego bez cukru -do trzeciej-2 łyżki kakao -do czwartej-1/2 szkl maku Kłaść kupkami na przemian,po upieczeniu przekroić na 3 części.Piec około 40 minut Krem.. 1/2 litra śmietany kremówki ubić z 1/2 szklanki cukru pudru + cukier waniliowy ,dodać 2 galaretki agrestowe rozpuszczone w 1/2 litra wody-mają być zimne . Ciasto na koniec udekorować polewą.

post-3528-0-72923800-1321370143_thumb.jp

post-3528-0-55587600-1321370196_thumb.jp

Opublikowano

Ja piekłam takie ciasto na komunię mojego Mateusza,oj...dawno temu. Jednak ja kroiłam ciasto tylko na dwie części. Powiem Wam,że zrobiło furorę. Dziękuję za przypomnienie przepisu,muszę je znów upiec.

Opublikowano

Jadłam ostatnio podobne ciasto na zabawie andrzejkowej, tylko było przekrojone na dwie części - widocznie pani kucharka też zagląda na nasze forum :)

Opublikowano

Dorotko masz rację że na dwie części można przekroić ale na trzy wygląda to ciekawiej i najlepiej jeszcze placki poodwracać ażeby kolory się fajnie mijały. Ja kiedyś zrobiłam z galaretką,,owoce leśne to wyglądało jeszcze piękniej. Polecam i pozdrawiam.

Opublikowano

Nie zauważyłam Halinko ,że bardzo podobne ciasto wstawiłaś już wcześniej....bardzo przepaszam.... :biggrin: :biggrin: :biggrin: chociaż są zmiany widoczne w przepisie i wyglądzie-mam nadzieję ,że nikt się nie obrazi bo smak jest napewno inny.

Opublikowano

Eluniu nie ma za co przepraszać bo przepisy jak i wygląd ciast nie są identyczne. Smakiem też się różnią i nie ma prawa nikt się obrazić. Obiecuję Tobie że jak nadarzy się okazja to napewno zrobię to ciasto zgodnie tak jak Ty podałaś i dodam zdjęcie.