Gagaskladtowarowroznych Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2011 Ziemniaki nigdy nie kojarzą się nam z kuchnią indyjską,a niesłusznie. W rodzinnych restauracjach hinduskich w Berlinie jadłam różne potrawy z naszych poczciwych pyr np.Karahi.W domu zaś z lenistwa::)wymyśliłam własną dość nieortodoksyjną wersję i nazwałam ją ziemniaki garam masala.Najlepiej wychodzi w prodiżu ,ale w piekarniku też dobrze wyjdzie. Składniki: obrane ziemniaki pokrojone w ćwiartki jak większe to w ósemki masło ghee może być ostatecznie margaryna sos sojowy garam masala (ja używam z firmy TRS-bo każda masala ma inny smak) Przygotowanie: Do nasmarowanego prodiża lub żaroodpornego naczynia wrzucamy ziemniaki posypujemy dość dużą ilością masali ,skrapiamy sosem sojowym , pieczemy w około 180-200 st.a sami idziemy wejść na Smaczny.pl :wink:.po 20 min.sprawdzamy co się dzieje ,ewentualnie dodajemy tłuszcz i ziemniaki przewracamy na drugą stronę,ja jeszcze skrapiam raz sosem.Po około 10-15 min są już gotowe.Jak się ma w domu mięsożercę można wrzucić na ziemniaki biust z kurczaka posypany uczciwie garam masala i dalej postępować jakby go nie było.Dobrze do tego pasuje mix sałat w jogurcie-po prostu rwę co się nawinie pod rękę-przeważnie to masłówka,trochę,rzymskiej lub dębolistnej,rukola lub lodowa dodaję mocno popieprzony,osolony gęsty jogurt turecki lub grecki(można dać łyżeczkę majonezu) i voila jedzonko gotowe. Gaga ze Skład Towarów Różnych Cytuj
Smakija Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2013 Zastanawiam sie czy smak sie nie zepsuje jakby zrobic je bardziej na pikantnie? Cytuj
Gość origami Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Raczej tak. Myśle, że ten pomysł jest bardzo pyszny, nie warto go raczej zmieniać, bo smak tylko zblednie. Cytuj
MrFrodo Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 A moim zdaniem można zrobić troszkę pikantne. Ja zawsze dopuszczam wszelkie modyfikacje w kuchni. Każdy powinien robić według swojego gustu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.