AnnaK Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 Jest to ciasto, którego zaczynem dzielimy się z przyjaciółmi i znajomymi. Coś innego niż pozostałe wypieki. Nie należy używać metalowych łyżek ani pojemników. Nie trzymać zaczynu w lodówce. Pierwszego dnia robimy zaczyn 7 g suchych drożdży 1/4 szklanki ciepłej wody 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka W małej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut. Do litrowego szklanego słoika wsypać szklankę mąki i szklankę cukru, dokładnie połączyć. Powoli domieszać szklankę mleka i rozpuszczone drożdże-zaczyn nie może mieć grudek. Nakryć słoik papierem i pozostawić w temperaturze pokojowej. 2,3,4 i 5 dnia zamieszać zaczyn drewnianą łyżką. 6 dnia dodać do zaczynu po 1 szklance mąki, cukru i mleka-wymieszać. 7,8 i 9 dnia zamieszać drewnianą łyżką 10 dnia dodać znów po 1 szklance mąki, cukru i mleka, wymieszać drewnianą łyżką. Odlać trzy szklanki zaczynu każdą do innego pojemnika i dać znajomym wraz z przepisem. Zostawić dla siebie trochę zaczynu na następne ciasto. Ciasto Do pozostałej części zaczynu dodać: 1 szklankę oleju 0,5 szklanki mleka 3 jajka 1 łyżeczkę cukru wanilinowego Składniki dokładnie wymieszać. W drugiej misce dokładnie wymieszać suche produkty: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka orzechów włoskich 0,5 łyżeczki soli Wymieszać ze sobą suche i mokre składniki. Wlać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej cukrem i cukrem wanilinowym. Piec ok. 1 godz. w 165stC. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.