Kasia M. Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 Przygotowanie: 10-15 min, Pieczenie: po 6-8 min. na blachę. Składniki: 4 białka, 350g cukru pudru, 2 czubate łyżki i jedna płaska mąki, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, ok. 100g orzechów (np włoskich) drobno rozkruszonych *ja dałam pół na pół orzechów włoskich i migdałów i wyszły dobre 🙂 Wykonanie: Białka zmiksować z pudrem na sztywną pianę. Dodać mąkę, kakao i kawę rozpuszczoną w ok. łyżce letniej wody. Miksować aż się wszystko dobrze połączy. Na koniec dołożyć orzechy i wymieszać. Nagrzać piekarnik do ok. 180-190stC. Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem (chociaż u mnie najlepiej się sprawdza folia aluminiowa świecącą stroną do dołu ;P) i łyżeczką nakładać małe porcje w sporych odległościach bo mocno się rozlewają. Piec ok. 6-8 minut lub aż pękną chociaż na brzegach. Zdejmować z papieru / folii dopiero jak ostygną (można z papierem przełożyć z blachy np. na stół) bo na ciepło są niesamowicie miękkie. Idealne ciacha będą miały cieniutką skorupkę i będą "gumowe", jakby niedopieczone w środku 🙂 Smacznego ♥ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.