Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przygotowanie: 10-15 min,

Pieczenie: po 6-8 min. na blachę.

post-15008-0-54232900-1322579420_thumb.j

Składniki:

post-15008-0-55281300-1322579507_thumb.j

4 białka,

350g cukru pudru,

2 czubate łyżki i jedna płaska mąki,

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,

ok. 100g orzechów (np włoskich) drobno rozkruszonych

*ja dałam pół na pół orzechów włoskich i migdałów i wyszły dobre 🙂

Wykonanie:

Białka zmiksować z pudrem na sztywną pianę.

Dodać mąkę, kakao i kawę rozpuszczoną w ok. łyżce letniej wody.

Miksować aż się wszystko dobrze połączy.

Na koniec dołożyć orzechy i wymieszać.

post-15008-0-41940700-1322579540_thumb.j

Nagrzać piekarnik do ok. 180-190stC.

Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem (chociaż u mnie najlepiej się sprawdza folia aluminiowa świecącą stroną do dołu ;P) i łyżeczką nakładać małe porcje w sporych odległościach bo mocno się rozlewają.

post-15008-0-83205400-1322579571_thumb.j

Piec ok. 6-8 minut lub aż pękną chociaż na brzegach.

post-15008-0-80508200-1322579592_thumb.j

Zdejmować z papieru / folii dopiero jak ostygną (można z papierem przełożyć z blachy np. na stół) bo na ciepło są niesamowicie miękkie.

Idealne ciacha będą miały cieniutką skorupkę i będą "gumowe", jakby niedopieczone w środku 🙂

Smacznego

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.