kleopatra Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 NA KRUCHE CIASTO: - 200g masła - 300g mąki - 100g cukru pudru - 1 jajko - szczypta soli NA WIERZCH CIASTA: - 1 puszka skondensowanego mleka (z cukrem) - gotowy, w proszku krem Karpatka dowolnej firmy (dobry jest Delecta) lub 2 budynie śmietankowe +1 litr mleka - 300g słonych orzeszków (najlepiej FELIX) - 2 czekolady gorzkie lub deserowe - rodzynki i kwaskowa marmolada lub dżem (niekoniecznie) przygotowanie: 1. Ze składników na ciasto zagnieść szybko ciasto żeby było bardziej kruche. Dobrze jest też schłodzić go ok. 30 minut. 2. Mleko w puszce gotować 3 godziny i dobrze ostudzić przed otwarciem. 3. Wyłożyć ciasto na posmarowaną masłem blachę lub żaroodporne naczynie, dosyć cienko i piec aż się lekko przyrumieni. Przestudzić. 4. Z mleka i budyniów przygotować budynie lub krem Karpatka zgodnie z instrukcjami na opakowaniu 5. Przestudzoną masę budyniową wyłożyć na ciasto. 6. Na budyń lu krem wyłożyć słone orzeszki. 7. Orzeszki przykryć warstwą gotowanego, ostudzonego mleka z puszki. 8. Rozpuścić czekolady i taką polewą polać ciasto. 9. Ciasto wstawić do lodówki. UWAGA! Ciasto wcale nie jest takie skomplikowane, na jakie wygląda a zaręczam, że jest PYSZNE, wśród moich znajomych i rodziny zrobiło furorę. Mleko z puszki dobrze jest ugotować dzień wcześniej, wtedy zdąży ostygnąć. Masy budyniowej jest sporo więc jak ktoś woli, może użyć tylko jej części żeby było cieniej. Można też wzbogacić je smarując spód kwaśnym dżemem lub marmoladą oraz dodając do orzeszków ok. 100g rodzynek. Nie jest to jednak konieczne bo i bez tego jest PYSZNE! Koleżanka zamiast budyniu czy kremu używa bitej śmietany- też jest dobre, ale mniej trwałe. Zamiast dżemem, sparuje spód masłem orzechowym ale wtedy jest jeszcze bardziej słodkie. Smacznego! Cytuj
cathrine Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 to ciasto jest naprawde pyszne!!!! Zrobil furore jako tort na urodzinach. Wszyscy sie zachwycali. Zamiast ciasta kruchego upieklam trzy biszkopty. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 chcialam zapytac jak smakuja slone orzeszki w slodkim ciescie, :lol: :lol: mam zamiar zrobic troche inne ciasto ale tez z orzeszkami,jednak troche mam obawy,moze nieslusznie. :lol: Cytuj
Marcin Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 Moim zdaniem niesłusznie - co prawda nie jadłem jeszcze z orzeszkami, ale krakersy świetnie pasują do słodkiego ciasta :lol: Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Upiekłam to ciasto tydzień temu. Nie było złe, ale strasznie słodkie! Właściwie zjadłam je sama, bo rodzina nie chciała się przyczynić. ciasto było kruche, masa karpatkowa orzeszki, karmel, wszystko jak w przepisie. Jest to ciasto dla tych, którzy lubią bardzo słodkie ciasta. Pozdrawiam. Cytuj
Kubasie Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 To ciasto znam ,nie robiłam jednak go sama .jadłam u znajomych,jednak w tym co jadłam dodane były orzechy włoskie.ciasto palce lizac. Cytuj
Mila Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Też znam przepis na ciasto o takiej nazwie, tyle że jest ono zupełnie inne i ani odrobinkę nie przypomina tej wersji :). Moja wersja jest na stronie: [LINK NIEAKTUALNY] Polecam! Tylko mała uwaga: jest to bardzo słodki placek. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.