Basia K Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2011 Przepis znalazłam w necie. Wiem,że na Forum jest już kilka przepisów na ciasto z delicjami,myślę jednak,że nie powielam żadnego z nich. Biszkopt upieczony według własnego sprawdzonego przepisu,który każdy zapewne ma ;) Składniki na krem: 1/2 l mleka 2 żółtka 1 tabliczka gorzkiej czekolady 10 dag wiórków kokosowych 10 dag cukru 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła Dodatkowo: - 2 paczki delicji - 2 galaretki (kolor i smak według własnych upodobań) Przygotowanie: 1. Z 1/2 l mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrem. 2 żółtka roztrzepać z mąką ziemniaczaną i połową szklanki mleka. Wlać na gotujące się mleko. Zagotować, aż osiągniemy konsystencję budyniu. Wystudzić. 2. Masło utrzeć, powoli dodawać po łyżce zimnego budyniu. Do gotowej masy dodać posiekaną w kostkę czekoladę i wiórki kokosowe. 3. Zalać gorącą wodą dwie galaretki i poczekać, aż zaczną tężeć. Połączenie: Na zimny biszkopt wyłożyć krem z kawałkami czekolady i kokosem. Następnie poukładać na nim delicje jeden obok drugiego. Całość zalać tężejącą galaretką. Schłodzić. Cytuj
Basia K Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 Tak wygląda pierwszy kawałek Cytuj
Kaliope Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 Bardzo smacznie to brzmi :) Moja Mama ostatnio mówiła, że zjadłaby coś z galaretką, więc może zrobię Jej tą przyjemność i upiekę.. ech, ja nie przepadam za galaretką, ale raz można się "poświęcić" :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie! Cytuj
Dorota Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2011 Wygląda bardzo ciekawie Basiu :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.