Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za oknem szaro i ponuro ,ale nie dajmy się jesiennej chandrze:, w czym niewątpliwie pomoże nam kieliszek zjadliwie zielonkawej limonówki[ przepis Panny Apteczkowej Danuty Niżyńskiej z Warszawy,ale niejednokrotnie wypróbowany i zdegustowany :biggrin: przeze mnie]

Nalewka limonkowa

(Srebrny Laur Amelii Semadeni)

Składniki:

0, 5 kg bardzo zielonych limonek

0,5 kg cytryn

0,5 kg cukru

1 l spirytusu

Niegazowana woda mineralna.

Wykonanie:

Obrać cienko limonki, tak by skórki nie były białe pod spodem.

Obrane skórki włożyć do słoja i zalać litrem spirytusu zmieszanym ze szklanką wody.

Odstawić na 4 dni. Mieszać.

Odcedzić skórki.

Do nalewu dodać sok wyciśnięty z limonek i cytryn plus rozpuszczoną łyżkę cukru.

Zostawić na tydzień.

Przygotować syrop z 0,5 kg cukru i 0,3 l wody i do gorącego wlać powoli macerat.

Odstawić na 1 tydzień.

Przefiltrować.

Kolorek zjadliwy ,ale słońce Karaibów w gębie

Zdjęcia nie będzie ,bo produkt się nie uchował :mrgreen:

o czym donoszę ja

Gaga ze Skład Towarów Różnych

  • Like 1
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A dla mnie ta nalewka brzmi bardzo apetycznie, więc też postanowiłam, że ją zrobię. Pochwalę się efektami, jak wyjdzie :)))

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Kilka razy robiłem podobne nalewki, czasem dawałem jeszcze dwie-trzy pomarańcze. Zazwyczaj zalewam lżejszym spirytusem i nie dodaję już wody, zamiast cukru daję miód. Po filtrowaniu odstawiam na minimum 2 miesiące ale można pić zaraz po zlaniu.

  • 1 rok później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sama niedawno robiłam podobną nalewkę, niestety nie nagrałam tego :/ mój błąd, ale muszę ją zrobić w wersji video bo jest naprawde pyszna, takie cytrusowe smaki z alkoholem dobrze się komponują. Postaram się niedługo nakręcić nieco inną wersję  bo ja robiłam z cytryn i pomarańczy :) niebo w gębie :D

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hej, filmik już nagrany, właśnie wrzuciłam na YT, nie zrobiłam jeszcze zdjęć, więc jak zrobie zdjęcia to wrzucę cały przepis :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.