Gagaskladtowarowroznych Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 Za oknem szaro i ponuro ,ale nie dajmy się jesiennej chandrze:, w czym niewątpliwie pomoże nam kieliszek zjadliwie zielonkawej limonówki[ przepis Panny Apteczkowej Danuty Niżyńskiej z Warszawy,ale niejednokrotnie wypróbowany i zdegustowany :biggrin: przeze mnie] Nalewka limonkowa (Srebrny Laur Amelii Semadeni) Składniki: 0, 5 kg bardzo zielonych limonek 0,5 kg cytryn 0,5 kg cukru 1 l spirytusu Niegazowana woda mineralna. Wykonanie: Obrać cienko limonki, tak by skórki nie były białe pod spodem. Obrane skórki włożyć do słoja i zalać litrem spirytusu zmieszanym ze szklanką wody. Odstawić na 4 dni. Mieszać. Odcedzić skórki. Do nalewu dodać sok wyciśnięty z limonek i cytryn plus rozpuszczoną łyżkę cukru. Zostawić na tydzień. Przygotować syrop z 0,5 kg cukru i 0,3 l wody i do gorącego wlać powoli macerat. Odstawić na 1 tydzień. Przefiltrować. Kolorek zjadliwy ,ale słońce Karaibów w gębie Zdjęcia nie będzie ,bo produkt się nie uchował :mrgreen: o czym donoszę ja Gaga ze Skład Towarów Różnych 1 Cytuj
Mirka227 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zbierałam się do zrobienia tej nalewki już jakiś czas i w końcu w czwartek (07-01) nastawiłam, czekam na drugi etap... Cytuj
sowa1980 Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2012 A dla mnie ta nalewka brzmi bardzo apetycznie, więc też postanowiłam, że ją zrobię. Pochwalę się efektami, jak wyjdzie :))) Cytuj
Mirka227 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Nalewka REWELACJA!!!! Polecam wszystkim, naprawdę warto spróbować :biggrin:, robiłam z połowy porcji, teraz zabierm się za powtórkę z całej :wink: Cytuj
Smakosh Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2012 Kilka razy robiłem podobne nalewki, czasem dawałem jeszcze dwie-trzy pomarańcze. Zazwyczaj zalewam lżejszym spirytusem i nie dodaję już wody, zamiast cukru daję miód. Po filtrowaniu odstawiam na minimum 2 miesiące ale można pić zaraz po zlaniu. Cytuj
Spoon Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 Piłam cytrynówkę, ale z limonką brzmi smakowicie, chyba jutro zrobię zakupy. Może jeszcze przyjdą mrozy i będzie czym się rozgrzewać :) Cytuj
marysi_co Opublikowano 14 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2014 Jak dla mnie idealnie! Uwielbiam takie smaki Cytuj
Weronia Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2014 T musi być naprawdę smaczny trunek, skoro nie uchowało się zdjęcie :p Cytuj
creed Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Sama niedawno robiłam podobną nalewkę, niestety nie nagrałam tego :/ mój błąd, ale muszę ją zrobić w wersji video bo jest naprawde pyszna, takie cytrusowe smaki z alkoholem dobrze się komponują. Postaram się niedługo nakręcić nieco inną wersję bo ja robiłam z cytryn i pomarańczy :) niebo w gębie :D Cytuj
ra_szymczak Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2014 to ja czekam na to video :) 1 Cytuj
creed Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Hej, filmik już nagrany, właśnie wrzuciłam na YT, nie zrobiłam jeszcze zdjęć, więc jak zrobie zdjęcia to wrzucę cały przepis :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi