ina12 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 50 dag mąki 20 dag margaryny 1/2 szklanki śmietany - gęstej 18% 1 żółtko 2 dkg drożdży 1/4 - 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy jajko do smarowania ciastek 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich Margarynę posiekać z przesianą mąką. Śmietanę rozmieszać z drożdżami, dodać do posiekanego z mąką tłuszczu, dołożyć żółtko i cukier puder zmieszany z cukrem waniliowym. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykrawać foremkami ciastka. Jajko rozkłócić i smarować powierzchnię ciastek, posypać cukrem zmieszanym z orzechami. Ciastka piec w temp. 220*C. Piec do zrumienienia. Ja piekłam w temp. 200*C. przez 15 min. dlatego bo następne nastawienie temp. wynosiło 240*C. Przepisy czytelników - 1999r. Cytuj
apsik Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 No widzę Halinko ,że się rozkręciłaś na dobre... :biggrin: Ciasteczka są bardzo smakowite,takie rumiane i pięknie wyrośnięte-zastanawiam sie kiedy ja to wszystko wypróbuje. Tak się zastanawiam Halinko czy już ubrałaś choineczkę :?: Cytuj
ina12 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 Eluniu choinki nigdy tak wcześnie nie ubieram. Choineczkę kupiłam już ubraną, jest maleńka. Ciastka upiekłam wczoraj, a choineczkę postawiłam przy świątecznych ciastkach. Może źle postąpiłam bo te ciastka można upiec nie tylko na święta. Widzę że się świąt nie doczekają. :rolleyes: Cytuj
figiel Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2011 Ciastka upieczone , na zdjęciu jeszcze ciepłe ;-) ..Moje nie są tak ładnie równo przyrumienione jak Halinki .Polecam szybko się je przygotowuje, a że są pyszne to chyba nie musze przekonywać ;-) Dziękuję za przepis i pozdrawiam przedświątecznie . Cytuj
ina12 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2011 Dorotko dziękuję za komentarz i nie narzekaj. Ciastka są odpowiedniej grubości, bardzo ładnie się prezentują razem z upiększeniem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.