Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej

1,5 szklanki letniego mleka

70 g świeżych drożdży

1 jajko

szczypta soli

2 łyżki cukru

Przepis na racuchy drożdżowe z domową konfiturą:

Do dużej miski wsypujemy całość mąki, pośrodku robimy dziurkę, do której następnie wrzucamy cukier, sól, wlewamy mleko (na razie 3/4 szkl.) i kruszymy drożdże. Odstawiamy, aby rozczyn rósł ok. 20 min. Po tym czasie dolewamy resztę mleka i wbijamy jajko, wszystko mieszamy. Na sam koniec dodajemy ubite na sztywną pianę białko kurze – mieszamy całość. Masa powinna rosnąć ok. 1,5 h. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (możemy dosypać mąki lub dolać mleka)

Kolejnym etapem jest smażenie racuchów. Na rozgrzany olej (jednak nie za mocno, gdyż ciasto spali się z wierzchu, a w środku będzie surowe) kładziemy niewielkie racuszki. Najlepiej nakładać je gorącą łyżką, wtedy nie przywierają do niej. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Podajemy z malinową konfiturą, najlepiej własnej produkcji. Smacznego.

https://www.codogara....itura-malinowa/

post-25080-0-46238300-1323264403_thumb.j

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.