Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciasto: 25 dag masła lub margaryny 20 dag cukru pudru 4 jajka 10 dag orzechów mąka ( tyle, żeby ciasto nie kleiło się do rąk) dżem - użyłam marmolady różanej 1/2 cytryny Mąkę przesiać, dodać masło lub margarynę i posiekać. Następnie dodać żółtka, cukier puder i sok z cytryny. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki do schłodzenia. Gdy ciasto będzie schłodzone to z ciasta formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Następnie maczamy w białku i grubo posiekanych orzechach. Ciastka układamy na blaszce natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego ciastka robimy palcem niewielkie wgłębienie i pieczemy w temp. 200*C. na jasno złoty kolor. Po wyjęciu do wgłębienia nakładamy dżem. "Ciasta na stół" - 7/99 Uwaga: Zmieniłam wykonanie ciasta i temp. pieczenia. W oryginalnym przepisie jest podane inaczej. Ciastka upiekłam z połowy porcji. Mąki zużyłam 1,5 szklanki, a orzechów 12 dag.

post-2336-0-49531400-1323627557_thumb.jp

post-2336-0-79955000-1323627567_thumb.jp

  • 1 rok później...
  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.