ina12 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2011 Ciasto: 25 dag masła lub margaryny 20 dag cukru pudru 4 jajka 10 dag orzechów mąka ( tyle, żeby ciasto nie kleiło się do rąk) dżem - użyłam marmolady różanej 1/2 cytryny Mąkę przesiać, dodać masło lub margarynę i posiekać. Następnie dodać żółtka, cukier puder i sok z cytryny. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki do schłodzenia. Gdy ciasto będzie schłodzone to z ciasta formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Następnie maczamy w białku i grubo posiekanych orzechach. Ciastka układamy na blaszce natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego ciastka robimy palcem niewielkie wgłębienie i pieczemy w temp. 200*C. na jasno złoty kolor. Po wyjęciu do wgłębienia nakładamy dżem. "Ciasta na stół" - 7/99 Uwaga: Zmieniłam wykonanie ciasta i temp. pieczenia. W oryginalnym przepisie jest podane inaczej. Ciastka upiekłam z połowy porcji. Mąki zużyłam 1,5 szklanki, a orzechów 12 dag. Cytuj
figiel Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2013 Ciasteczka wygladają zachwycająco - polecam na swiąteczny stół :) Cytuj
figiel Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Polecam sa pyszne , kruchutkie .Moje z polewa wiśniową . Cytuj
Dorota Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Mniam! Ale super ciasteczka :biggrin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.