Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kruche ciasto:

- 560g mąki,

- 160g cukru,

- 400g masła lub dobrej margaryny,

- 200g mielonych orzechów lub migdałów,

- 2 cukry waniliowe.

do obtaczania:

- 4 cukry waniliowe,

- 100g cukru pudru.

Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto , uformować w kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu odcinać kawałki ciasta i formować z każdego długi cienki wałek (grubości palca wskazujacego) , nastepnie podzielić wałek na małe odcinki ok 5cm (wielkości palca wskazujaceo) i wyginać każdy kawałek w "rogalika", kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach, tak żeby się nie sklejały. Piec na drugiej szynie od dołu w piekarniku nagrzanym do 180'C na złoty kolor przez 15min.

Po wyłożeniu blachy z piekarnika należy odczekać ok. 3 min by ciasteczka nieco stwardniały (inaczej będą się łamać) i kiedy można je już wziąć w rękę (można też zdejmować widelcem) takie ciepłe ciastka obtaczamy delikatnie (żeby nie połamać ) ale grubo w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Ciastka odkładamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego :)

Ciasteczka zamknięte szczelnie w puszce lub słoju trzymają się nawet do 6 tygodni.

post-6578-0-83342200-1323899588_thumb.jp

post-6578-0-78858900-1323899758_thumb.jp

post-6578-0-85588900-1323900501_thumb.jp

Opublikowano

dziekuje Dorotko :) sa pyszne polecam goraco :) ja dziele skladniki na polowe(jak nie moge sie zdecydowac) i jedna czesc robie z 10 dag orzechow a druga z 10 dag migdalow . Migdalowe chyba znow upieke bo mi mezus polowe wyjadl :)

Opublikowano

witam, tak jak przypuszczalam nic mi na swieta nie zostalo po ostatnim pieczeniu hihi ;) dzis zrobilam znow moje ciasteczka cala porcja migdalowa , mam nadzieje ze wytrzymaja pare dni do swiat :mrgreen: mala rada jeszcze: ciasteczka nalezy szybko formowac w walek inaczej pod wplywem naszych cieplych raczek ciasto sie nieco rozjezdza, Mozna tez zamiast robic walka porobic male kulki i miedzy dlonmi zrobic waleczek(na srodku bedzie grubszy a konce ciensze) i wygiac w "rogaliki". a i zukru pudru zrobcie 2 razy tyle, chlona strasznie hehe :biggrin: Tyle wychodzi z calej porcji:

post-6578-0-29595800-1324474376_thumb.jp

  • 1 miesiąc temu...
  • 10 miesięcy temu...
  • 4 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.