Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kochane/kochani ;) podzielcie się swoimi sprawdzonymi przepisami na kompot wigilijny...Wiem,że niby to proste,ale ja jakoś nie umiem trafic w smak :( Może nie takie proporcje (nie kupuję gotowej mieszanki,tylko luzem różne owoce)

Opublikowano

Przepis na mój kompot wigilijny jest taki:

ok. 1 1/2 litra wody

15 dag suszonych owoców (śliwki, gruszki, jabłka, maliny, aronia, morele, rodzynki)

3 goździki

2 łyżki cukru

1 plasterek cytryny

1 plasterek pomarańczy

2 łyżki naturalnego miodu

mielony imbir

Do garnka wlać wodę. Następnie przełożyć do niego goździki, cukier i suszone owoce, np. po garści śliwek, gruszek, jabłek, malin, aronii, moreli i rodzynek. Można też użyć gotowych mieszanek owoców, tylko dodajemy ich więcej niż 15 dag (bo m.in. są lżejsze, od tych np. ususzonych w domu). Całość wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Potem dodać plasterek cytryny i plasterek pomarańczy. Razem jeszcze trochę gotować, aż owoce będą miękkie.

Następnie zdjąć z ognia, do letniego kompotu dodać miód i razem wymieszać. Na koniec można dodać szczyptę mielonego imbiru.

Kompot wigilijny jest najlepiej ugotować 1-2 dni przed Wigilią i przechowywać w chłodnym miejscu (wtedy kompot nabiera smaku).

Smacznego.

A prezentuje się tak:

post-8-0-93185900-1324375063_thumb.jpg

Dawniej to kompoty wigilijne gotowało się chyba z samych śliwek i nie dodawało się do nich cukru, bo były takie niedobre, przynajmniej dla dzieci ;-)

Opublikowano

A mnie właśnie ten dawny kompot bardzo smakował. Babcia suszyła w piekarniku śliwki węgierki z pestkami i gruszki salisbury, czasami nawet trochę się przypaliły i zachrzęściła skórka w zębach, ale nigdy nie piłam smaczniejszego kompotu jak ten swojski. Teraz proces suszenia jest inny, albo są w sprzedaży wędzone owoce i dla mnie nie jest już to samo. Pozdrawiam przedświątecznie. :biggrin:

Opublikowano

Tutaj przepis z mojego rodzinnego domu. Ja niestety nie znoszę tego smaku, ale przepis podaję: 30 dag suszonych owoców (jabłka, gruszka, śliwki) zalać chłodną przegotowaną wodą dzień wcześniej. W dzień Wigilii zagotować i dodać cukier do smaku. Podawać letni.

Opublikowano

Jako,że do Wigilii włącznie pracuję :angry: Częśc potraw zrobiłam już wczoraj m.in. kompot według przepisu Doroty

Chyba sprawiły to plastry pomarańczy i miód,że kompot ma ten smak suszonych owoców (ja zawsze kupuję je na takim prawdziwym targu bezpośrednio od rolników) a jednak jest łagodniejszy niż te,które zawsze robiłam.

Dziękuję za porady :) i pozdrawiam,życząc spokojnych,rodzinnych Świąt

Opublikowano

To cieszę się bardzo :D Myślę, że smak kompotu zależy też od tego jakiego miodu użyjemy - ja ostatnio użyłam miodu gryczanego, i potem kompot miał lekko gorzkawy smak. Myślę, że najlepszy byłby miód wielokwiatowy. Natomiast moja mama nie dodaje do kompotu, ani cukru ani miodu. Wczoraj piłam ten kompot i bardzo mi smakował. Mimo, że nie miał tych słodkich dodatków to był smaczny, bo jego smak nie był taki intensywny, pozdrawiam i dziękuję za życzenia :)

  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

mój kompocik właśnie się gotuje/bo jutro pracuję/,owoce sama suszyłam a miód ostatnio używam właśnie tylko gryczany bo mi bardzo smakuje,przynajmniej ma smak i zapach.Dziś do kompotu dodałam garść suszonej żurawiny.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.