dana2005 Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 Pyszne, jędrne pikle z ogórków 5 kg ogórków, pęczek zielonego kopru (ewentualnie 2 łyżeczki suchego ziarna kopru), 1/2 kg cebuli, pieprz ziarnisty, liść laurowy, angielskie ziele, gorczyca. na zalewę: 2 szklanki wody, 1 szklanka octu 10% , 1,5 szklanki cukru Nieduże ogórki ze skórką (ewentualnie duże - pokroic i wybrać gniazda nasienne) pokroić wzdłuż na 4 części i posolić -5 łyżkami soli, osobno pokroić cebulę w plastry i też nasolić -0,5 łyżki. Ogórki i cebulę pdstawić na 3 - 4 godz. i następnie odlać sok. Układać ciasno w słoikach na przemian z cebulą i koprem. Dodać przyprawy i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować w słoikach przez chwilę aż zbieleją ogórki. Polecam, bo są bardzo dobre Cytuj
dana2005 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Pyszne, jędrne pikle z ogórków 5 kg ogórków, pęczek zielonego kopru (ewentualnie 2 łyżeczki suchego ziarna kopru), 1/2 kg cebuli, pieprz ziarnisty, liść laurowy, angielskie ziele, gorczyca. na zalewę: 2 szklanki wody, 1 szklanka octu 10% , 1,5 szklanki cukru Nieduże ogórki ze skórką (ewentualnie duże - pokroic i wybrać gniazda nasienne) pokroić wzdłuż na 4 części i posolić -5 łyżkami soli, osobno pokroić cebulę w plastry i też nasolić -0,5 łyżki. Ogórki i cebulę pdstawić na 3 - 4 godz. i następnie odlać sok. Układać ciasno w słoikach na przemian z cebulą i koprem. Dodać przyprawy i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować w słoikach przez chwilę aż zbieleją ogórki. Polecam, bo są bardzo dobre Cytuj
Yola79 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 skusił mnie przepis- dostałam ogórki w w pierwszej koncepcji miały być korniszony ale pikle brzmią intrygująco. Cytuj
iwonia Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Pyszne, jędrne pikle z ogórków 5 kg ogórków, pęczek zielonego kopru (ewentualnie 2 łyżeczki suchego ziarna kopru), 1/2 kg cebuli, pieprz ziarnisty, liść laurowy, angielskie ziele, gorczyca. na zalewę: 2 szklanki wody, 1 szklanka octu 10% , 1,5 szklanki cukru Nieduże ogórki ze skórką (ewentualnie duże - pokroic i wybrać gniazda nasienne) pokroić wzdłuż na 4 części i posolić -5 łyżkami soli, osobno pokroić cebulę w plastry i też nasolić -0,5 łyżki. Ogórki i cebulę pdstawić na 3 - 4 godz. i następnie odlać sok. Układać ciasno w słoikach na przemian z cebulą i koprem. Dodać przyprawy i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować w słoikach przez chwilę aż zbieleją ogórki. Polecam, bo są bardzo dobre a ja mam pytanie:jak myślisz można do nich dodać gałązkę zielonego koperku?chyba nie popsuje smaku? Cytuj
dana2005 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2010 a ja mam pytanie:jak myślisz można do nich dodać gałązkę zielonego koperku?chyba nie popsuje smaku? Witaj! Do tej porcji ogórków dodaje się cały pęczek zielonego koperku. Pikle te robię już od kilku lat i zapewniam, ze na pewno będą smakowały. Cytuj
iwonia Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 a moje wyszły bardzo słone dlaczego?robiłam według przepisu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.