dana2005 Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 Ogórki kiszone na zimę 5 kg niewiekich kształtnych ogórków (najlepiej świeżo zebranych),2 główki czosnku, 6-7 listków laurowych, korzeń chrzanu, 3 łyżki nasion kopru, kilka liści czarnej porzeczki, dębu, wiśni lub winogron, 1 łyżeczka kolendry, 2 łyżeczki gorczycy, kilkananście ziaren pieprzu, 2 strączki ostrej papryki(lub papryki sypkiej ok. 0,5 łyżeczki na butelkę), na czubek łyżeczki szałwi i cząbru. zalewa: ok. 5 litrów wody, 8 łyżek soli do przetworów Ogórki umyć , osączyć, pozostawić, aby obeschły. Z wody i soli z dodatkiem pieprzu, kolendry i gorczycy ugotować zalewę, ostudzić. Liście umyć, osączyć. Chrzan umyć pokroić na małe kawałki. Koper opłukać na sicie . Paprykę umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać. Przygotowane ogórki wkładać umytych 5 litrowych butelek po wodzie mineralnej, przekladać dodatkami. Zalać ostudzonym roztworem soli. Zakręcić nakrętkami. Pozostawić 3 - 4 dni w temperaturze pokojowej a następnie wynieść do chłodnej, ciemnej piwnicy. Ogórki kiszone w ten sposób zawsze się udają. Są smaczne, jędrne nigdy nie wchodzi pleśń nawet jeżeli są użytkowane przez 3 - 4 tygodnie. Natomiast niewielki problem stanowi wyjmowanie tych ogórków, ja mam dorobiony specjalny uchwyt. W ten spośob ogórki kiszę w tych butlach od kilku lat - teraz moi domownicy uwielbiają ogórki kiszone. Cytuj
dana2005 Opublikowano 10 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 Sezon na ogórki w pełni - polecam wypróbowany przeze mnie sposób Cytuj
aida Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 Jeżeli dobrze zrozumiałam to te butle są plastikowe? Cytuj
ali Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2006 Zrobiłam w tym roku ogórki w butlach. Byłam dziś w piwnicy i sprawdziłam je przy okazji - no...wyglądają doskonale w tych butlach, mam nadzieję że też będą tak smakować. Pozdrawiam! Cytuj
dana2005 Opublikowano 12 Października 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Października 2006 napewno bedą smakowały - tylko troche klopot z wyjmowaniem z tych butli. W najgorszym wypadku ucinam szyjkę butli, przekładam do zmykanych pojemników i wkładam do lodówki lub kładę do mniejszych słoików i chwilę pasteryzuję. Serdecznie pozdrawiam Cytuj
ada5 Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Witaj Dana!! Zczego i jak zrobić przedmiot do wyjmowania tych ogórków? Jeśli możesz to wklej zdjęcie. Pozdrawiam serdecznie. Pa,pa. Cytuj
ali Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Ja kupiłam w sklepie takie szczypce drewniane, długie. Czasem uda mi się za ich pomocą wyciągnąć, ale ogórek musi być mały /chudy/, bo inaczej nie mieści się w otworze i ogórek i szczypce. Ale mój mąż wyjmuje je doskonale za pomocą widelca, tak gdzieś z połowy butli, potem to już wylewa roztwór do gara, butlę przechyla i wyjmuje ogórki /też za pomocą widelca/, a następnie dajemy je do mniejszych słoików razem z zalewą. Potwierdzam, ogórki bardzo dobrze się przechowały, niedawno skończyliśmy ostatnią butlę, z tym, że ja nie dawałam aż takiej ilości /różnorodności/ przypraw. Dałam jedynie to co zwykle - nie lubię ogórków zbyt "ziołowych", a więc dałam koper /gałązki/, czosnek, chrzan, gorczycę no i liście różne czyli dębu, porzeczki czarnej, winogrona i wiśni /po kilka każdego rodzaju/. Cytuj
BeaGa Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 wszystko jest fajowo, ale zastanawiają mnie owe butle plastikowe, jak one wyglądają? przecież do takich standardowych nie zmieści się ogórek (mam na myśli otwór) a innych nie widziałam ;(. Może jakaś fotka? Bardzo proszę jeśli ktoś posiada Cytuj
EWA1992 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Nawet fajny pomysł z tymi ogórkami w butelkach,gdyby nie to kombinowanie przy wyjmowaniu. BeaGa - poniżej jest fotka owej butelki plastikowej. Jest także inna bardziej "beczułkowata" ale akurat nie mam wody w takiej butelce. Szukałam niestety nie znalazłam. Zamieszczam także słoik 3 litrowy który kupiłam w Tesco ale można kupić także 5 litrowe. Pozdrawiam. Cytuj
Gość koza Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Nawet fajny pomysł z tymi ogórkami w butelkach,gdyby nie to kombinowanie przy wyjmowaniu. BeaGa - poniżej jest fotka owej butelki plastikowej. Jest także inna bardziej "beczułkowata" ale akurat nie mam wody w takiej butelce. Szukałam niestety nie znalazłam. Zamieszczam także słoik 3 litrowy który kupiłam w Tesco ale można kupić także 5 litrowe. Pozdrawiam. witam mam pytanie-do jakiej wysokości w tej plastikowej butelce 5-cio litrowej ma być zalewy a ile pozostawionej pustej przestrzeni do zakrętki i czy wogóle zostawiać pustą przestrzeń? Cytuj
ali Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2010 witam mam pytanie-do jakiej wysokości w tej plastikowej butelce 5-cio litrowej ma być zalewy a ile pozostawionej pustej przestrzeni do zakrętki i czy wogóle zostawiać pustą przestrzeń? ńapełniam całą butlę i zalewam do tego zwężenia czyli jakby szyjki /zakrętki/, dbam tylko aby wszystko było przykryte solanką Cytuj
dana2005 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2010 witam mam pytanie-do jakiej wysokości w tej plastikowej butelce 5-cio litrowej ma być zalewy a ile pozostawionej pustej przestrzeni do zakrętki i czy wogóle zostawiać pustą przestrzeń? Witam! wlewam wodę do szyjki -mówimy tutaj o butelce 5 litrowej, ponieważ w takiej kiszę. W te butelki przekładam również ukiszoną kapustę z beczki wówczas nie wchodzi pleśń i przechowuje się nawet do zbiorów w następnym roku. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi