codogara Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2011 Składniki: 1 litr bulionu (drobiowy lub warzywny) 3 pory (tylko białe części – inaczej nie uzyskamy ładnego koloru) 1 cebula pół marchewki 1 ziemniak 100 ml śmietanki 30% masło sól, pieprz gałka muszkatołowa grzanki lub groszek ptysiowy Przepis na zupę krem z pora: Wykorzystujemy tylko białe części pora, które przecinamy wzdłuż na pół, a następnie siekamy na cienkie półksiężyce. Na dwóch łyżkach masła dusimy na niewielkim ogniu pora oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy zmiękną wlewamy bulion, dodajemy starte na grubych oczkach marchewkę oraz pokrojony w drobną kostkę ziemniak. Gotujemy aż warzywa zmiękną, po czym wszystko miksujemy. Następnie wlewamy śmietankę, doprawiamy gałką, niewielką ilością soli oraz pieprzem (najlepiej białym) i zagotowujemy. Podajemy z paprykowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego. https://www.codogara.pl/3642/arcyprosta-zupa-krem-z-pora/ Cytuj
ahaha Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2011 Wygląda pięknie! Na pewno spróbuję... Cytuj
creed Opublikowano 1 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2012 Robiłam podobny przepis, polecam również na samym końcu posypać troszkę startym serem żółtym, bomba kaloryczna!! ale jakaż pyszna :P Cytuj
debowymg Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 Najlepsza zupa krem - zdecydownie:) no może na równi z zupą z batatów, mleczka kokosowego i chili Cytuj
marysi_co Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2014 Jeszcze nigdy nie robiłam zupy krem z pora ale chyba się skuszę bo przepis mi się podoba Cytuj
Spoon Opublikowano 13 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2014 Jadłam taką kiedyś w restauracji greckiej..pyszności, zapisuję przepis i dziękuję :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi