asienka19873 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2011 - 200 g zwyklych herbatnikow, - 600 g czekolady bialej (uzylam bialej z kawowym spodem) - 125 ml gestego likieru kawowego np. Baileys - 125 ml smietany kremowki - kakao lub 50g bialej czekolady do obtoczenia - koszyczki do pralin Herbatniki wkladamy porcjami do woreczka od mrozenia i rozgniatamy na drobno walkiem (prawie w proszek), przekladamy do miski . Czekolade scieramy na tarce i wrzucamy do herbatnikow. Dodajemy smietane wymieszana z likierem, wszystko szybko mieszamy lub zagniatamy i odstawiamy do lodowki na 30 min zeby masa dobrze sie schlodzila. Po tym czasie formujemy male kuleczki , obtaczamy w kakao lub czekoladzie i gotowe :) Trzymac w chlodnym miejscu. Wygladaja i smakuja super :mrgreen: Rada: Przed scieraniem czekolady warto wlozyc ja wczesniej na godzinke do lodowki, zeby sie tak mocno nie rozpuszczala w rekach. jesli nie macie takiej czekolady z kawa a chcecie bardziej kawowy smak dodajcie do smietany i likieru rozpuszczalna kawe -1 lyzeczke(uprzednio rozpuszczona w kilku lyzkach goracej wody-jak najmniej) Moje swiateczne: Cytuj
asienka19873 Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2012 Witaj girafo, rzeczywiscie pralin wychodzi sporo z tego przepisu. Jesli masz ochote je wyprobowac to polecam :) ja robilam je na swieta i jak szlam w odwiedziny do rodzinki kazdy dostawal paczuszke z pralinkami, chwalili bardzo :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.