asienka19873 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2011 Biszkopt: 3 jajka 0,5 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia 0,5 szkl. mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, na koniec wlać ocet. Całość rozsmarować na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec ok 15 min w 180°C. Po upieczeniu ostudzić. Krem: 1 cukier waniliowy 4 żółtka 70g-100 g cukru ( dodać na smak,można nawet mniej,jak kto lubi ) 50 dag serka śmietankowego mascarpone 350-400 ml śmietany kremówki 1,5 szkl. mocnej kawy (letniej ) + 3 kieliszki amaretto kilka kropel aromatu migdałowego podłużne biszkopty (zużywam przeważnie 24 sztuki) kakao gorzkie na wierzch Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem. Do masy żółtkowej dodawać porcjami serek , zmiksować na gładką kremową masę, wlać kilka kropel aromatu migdałowego. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć delikatnie z kremem za pomocą łopatki. Przełożenie: Na spód kładziemy biszkopt, na biszkopt wykładamy połowę kremu, na krem kładziemy biszkopty moczone w kawie z amaretto, na to pozostały krem, wyrównujemy i posypujemy grubo gorzkim kakao. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej zostawić na noc żeby tiramisu "przeszło" smakiem. Na pomysł z biszkoptem wpadłam kiedyś jak robiłam Tiramisu na urodziny dla dużej liczby gości . Łatwo się porcjonuje. Do kremu czasem dla pewnosci daje 2-3 blaty zelatyny jak na dworze jest ciepło,ponieważ boję się żeby się nie zaczęło rozpuszczać :) Ogólnie krem jest gęsty ( bez użycia żelatyny dodaję mniej śmietany tzn 350 ml ) Kremem można też przekładać podłużne biszkopty moczone w kawie, w pucharkach lub szklankach. Wyjdzie ok. 8 szklanek o pojemności 250 ml. Kilka fotek: 1 Cytuj
apsik Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2011 Asieńko Twoje tiramisu wygląda przepięknie i strasznie apetycznie. Jeszcze małe pytanie....czym zastąpić amaretto :mrgreen: Cytuj
asienka19873 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2011 Witaj apsik, dziekuje bardzo. jesli nie chcesz alkoholu w ciescie mozesz tez zastapic amaretto olejkiem migdalowym( amaretto ma taki posmak), dodaj kilka kropel, a jesli chodzi o inny alkohol to mozesz dac to co masz jakis inny likier lub wodke, polecam :) Cytuj
Rudolf Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2013 Lubie to! Wygląda prze apetycznie w najbliższy weekend przetestuje przepis. Cytuj
asienka19873 Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2013 Cieszę się że ciasto ci się podoba :) mam nadzieję że będzie też smakowało :) czekam na Twoją opinię. Pozdrawiam Cytuj
asienka19873 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Tiramisu z podwójnej porcji robione na dużej standardowej blaszce z piekarnika. Do biszkoptu dodałam 2 łyżki kakao. Biszkopt nasączyłam delikatnie tak jak biszkopty-kawą z amaretto :) Cytuj
Dorota Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Mmm... ale słodkości! Asieńko :D wyglądają przepysznie, aż zjadłoby się kawałeczek, chociaż taki malusi ;-) :biggrin: 1 Cytuj
asienka19873 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Dziękuję Dorotko :) chętnie bym cię poczęstowała ale wirtualnie nie da rady :) polecam , może zechcesz kiedyś wypróbować. Pozdrawiam Cytuj
Dorota Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2013 :biggrin: :biggrin: :biggrin: Dziękuję pięknie i serdecznie Cię pozdrawiam 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.