Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Biszkopt: 3 jajka 0,5 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia 0,5 szkl. mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, na koniec wlać ocet. Całość rozsmarować na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec ok 15 min w 180°C. Po upieczeniu ostudzić. Krem: 1 cukier waniliowy 4 żółtka 70g-100 g cukru ( dodać na smak,można nawet mniej,jak kto lubi ) 50 dag serka śmietankowego mascarpone 350-400 ml śmietany kremówki 1,5 szkl. mocnej kawy (letniej ) + 3 kieliszki amaretto kilka kropel aromatu migdałowego podłużne biszkopty (zużywam przeważnie 24 sztuki) kakao gorzkie na wierzch Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem. Do masy żółtkowej dodawać porcjami serek , zmiksować na gładką kremową masę, wlać kilka kropel aromatu migdałowego. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć delikatnie z kremem za pomocą łopatki. Przełożenie: Na spód kładziemy biszkopt, na biszkopt wykładamy połowę kremu, na krem kładziemy biszkopty moczone w kawie z amaretto, na to pozostały krem, wyrównujemy i posypujemy grubo gorzkim kakao. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej zostawić na noc żeby tiramisu "przeszło" smakiem. Na pomysł z biszkoptem wpadłam kiedyś jak robiłam Tiramisu na urodziny dla dużej liczby gości . Łatwo się porcjonuje. Do kremu czasem dla pewnosci daje 2-3 blaty zelatyny jak na dworze jest ciepło,ponieważ boję się żeby się nie zaczęło rozpuszczać :) Ogólnie krem jest gęsty ( bez użycia żelatyny dodaję mniej śmietany tzn 350 ml ) Kremem można też przekładać podłużne biszkopty moczone w kawie, w pucharkach lub szklankach. Wyjdzie ok. 8 szklanek o pojemności 250 ml. Kilka fotek:

post-6578-0-44782200-1325161688_thumb.jp

post-6578-0-39121900-1325161737_thumb.jp

post-6578-0-31619400-1325161787_thumb.jp

post-6578-0-45235000-1325161840_thumb.jp

  • Like 1
Opublikowano

Witaj apsik, dziekuje bardzo. jesli nie chcesz alkoholu w ciescie mozesz tez zastapic amaretto olejkiem migdalowym( amaretto ma taki posmak), dodaj kilka kropel, a jesli chodzi o inny alkohol to mozesz dac to co masz jakis inny likier lub wodke, polecam :)

  • 1 rok później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Tiramisu z podwójnej porcji robione na dużej standardowej blaszce z piekarnika. Do biszkoptu dodałam 2 łyżki kakao. Biszkopt nasączyłam delikatnie tak jak biszkopty-kawą z amaretto :)

post-6578-0-28551200-1366656154_thumb.jp

post-6578-0-16420600-1366656377_thumb.jp

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.