dana2005 Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 Przecier pomidorowy naturalny 5 kg pomdorów, 3 łyżki cukru, 3 łyżki soli. Zdrowe pomidory umyć, pokroic w cząstki. włożyć do rondla i rozgotować. Uzyskaną w ten sposób miazgę przetrzeć przez specjalne sito. Ponownie włożyć do rondla, zagrzać do zawrzenia, dodać sól i cukier. Gorącym przecierem napełniać uprzednio umyte i wygotowane lub wyprażone w piecyku słoiki, butelki od "Kubusia". Opakowania trzeba wygotować tuż przed napełnieniem przetworów, ponieważ gorący przecier należy wkładać do ogrzanych słoików czy butelek.Słoiki twist zamknąc nakrętkami, zakręcając je na pół obrotu. Zamknięte opakowania wstawić od razu do kotła z wodą podgrzaną do takiej samej temperatury jaką ma przetwór w opakowaniu. Podgrzać do temperatury ok. 90 o C i w tej temperaturze utrzymać ok. 20 min. Słoje o objętości 1 - 2 litry pasteryzować przez 25 min.Po zakończonej pasteryzacji odlać nieco wody z kotła, wyjąć słoje, ustawić na rozłożonej ściereczce, dokręcić nakrywki słoików. Cytuj
Stokrotka Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Super koncentrat :) Pomidory zmiksowałam blenderem. Z jednej porcji wyszło mi 16 słoiczków po koncentracie i zostało jeszcze troszkę na zupę pomidorową. Polecam!!!! Cytuj
Gość smakus Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2010 no szukam i szukam, i myslalam ze juz nie znajde przecier pomidorowy to podstawa :wink: domowy jest najsmaczniejszy polecam ja nie dodaje cukru Cytuj
Gość Ubuk Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zdecydowanie zgadzam się, że cukier nie jest wskazany. Jak już coś to właśnie pieprz. Wzorowałem się na tych poniższych poradach i nawet mnie wyszło. niam.pl/artykuly/artykul/293-jak_zrobic_przecier_pomidorowy Ale przyznaję, że ja ekspertem nie jestem i może po prostu miałem szczęście. W kuchni stawiam bowiem pierwsze kroki, zazwyczaj nawet nie musiałem dotykać się do garnków. Cóż, życie singla jednak "najeżone" jest rafami. W dniu 2.06.2010 o 13:13, 'smakus napisał(a): no szukam i szukam, i myslalam ze juz nie znajde przecier pomidorowy to podstawa :mrgreen: domowy jest najsmaczniejszy polecam ja nie dodaje cukru Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi