creed Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2012 (edytowane) SKŁADNIKI: 5 jajek 2 łyżeczki cukru szczypta soli jedna łyżeczka sosu sojowego olej do smażenia Jak przygotowuję potrawę pokazuję w filmiku poniżej 🙂 Parę wskazówek: patelnia musi być dość mocno nagrzana aby masa jajeczna od razu się ścieła, oleju musi być malutko, tylko tyle aby nie przywarło. pozdrawiam 🙂 Edytowane 4 Stycznia 2012 przez Marcin Cytuj
pola102 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2013 Wymieszać w miseczce dashi, sos sojowy, mirin, cukier i sól. Jajka wbić do osobnej miseczki, wymieszać je dokładnie pałeczkami tak, aby nie powstała piana (nie odrywając pałeczek od dna). Dodać przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw i połączyć z jajami. Powinna powstać jednolita masa bez żadnych grudek. Rozgrzać patelnię do tamago i natłuścić ją przy pomocy papierowego ręcznika umoczonego w oleju. Wlać 1/3 rozmąconych jajek na całą patelnię, tworząc cienką warstwę (tak jak na naleśniki). Pałeczkami lub drewnianą łopatką wygładzić wszystkie tworzące się bąble. Gdy omlet zacznie się lekko ścinać, ale jest jeszcze z wierzchu wilgotny, podważyć łopatką brzegi omletu na końcu patelni i zwinąć w płaski rulon (nie zwijać jak naleśnik tylko złożyć na cztery). Przysunąć do brzegu przy rączce. Ponownie natłuścić powierzchnię patelni przy pomocy papieru, przesunąć omlet na koniec patelni i jeszcze raz przesmarować papierem patelnię. Wlać następną porcję jajek, unieść lekko omlet lekko do góry i przechylić patelnię aby płynna masa dostała się pod niego. Gdy warstwa omletu zacznie tężeć przetoczyć po niej rulonik, formując większa rolkę. Trzecią, ostatnią porcję usmażyć i zwinąć w ten sam sposób. Pod koniec przy pomocy drewnianej łopatki utworzyć zgrabny, prostokątny kształt, przyciskając ją do omletu. Po wystygnięciu podzielić na pół. Jedną część pokroić w 1 cm plastry i użyć do nigiri sushi, natomiast drugą pociąć wzdłuż w cienkie długie kawałki o przekroju 1x1 i użyć do przygotowania maki sushi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.