Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

SKŁADNIKI: 5 jajek 2 łyżeczki cukru szczypta soli jedna łyżeczka sosu sojowego olej do smażenia Jak przygotowuję potrawę pokazuję w filmiku poniżej 🙂

Parę wskazówek: patelnia musi być dość mocno nagrzana aby masa jajeczna od razu się ścieła, oleju musi być malutko, tylko tyle aby nie przywarło. pozdrawiam 🙂 Edytowane przez Marcin
  • 1 rok później...
Opublikowano

  • Wymieszać w miseczce dashi, sos sojowy, mirin, cukier i sól.

  • Jajka wbić do osobnej miseczki, wymieszać je dokładnie pałeczkami tak, aby nie powstała piana (nie odrywając pałeczek od dna).

  • Dodać przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw i połączyć z jajami. Powinna powstać jednolita masa bez żadnych grudek.

  • Rozgrzać patelnię do tamago i natłuścić ją przy pomocy papierowego ręcznika umoczonego w oleju.

  • Wlać 1/3 rozmąconych jajek na całą patelnię, tworząc cienką warstwę (tak jak na naleśniki).

  • Pałeczkami lub drewnianą łopatką wygładzić wszystkie tworzące się bąble.

  • Gdy omlet zacznie się lekko ścinać, ale jest jeszcze z wierzchu wilgotny, podważyć łopatką brzegi omletu na końcu patelni i zwinąć w płaski rulon (nie zwijać jak naleśnik tylko złożyć na cztery). Przysunąć do brzegu przy rączce.

  • Ponownie natłuścić powierzchnię patelni przy pomocy papieru, przesunąć omlet na koniec patelni i jeszcze raz przesmarować papierem patelnię.

  • Wlać następną porcję jajek, unieść lekko omlet lekko do góry i przechylić patelnię aby płynna masa dostała się pod niego.

  • Gdy warstwa omletu zacznie tężeć przetoczyć po niej rulonik, formując większa rolkę.

  • Trzecią, ostatnią porcję usmażyć i zwinąć w ten sam sposób.

  • Pod koniec przy pomocy drewnianej łopatki utworzyć zgrabny, prostokątny kształt, przyciskając ją do omletu.

  • Po wystygnięciu podzielić na pół. Jedną część pokroić w 1 cm plastry i użyć do nigiri sushi, natomiast drugą pociąć wzdłuż w cienkie długie kawałki o przekroju 1x1 i użyć do przygotowania maki sushi.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.