Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Ostatnio wspólnie z żoną wypróbowaliśmy kilka potraw z mięskiem duszonym w przeróżnych sosach opartych o jogurt. Niestety żadna z potraw nam nie wyszła (nie wspominając o kompletnym braku podobieństwa między tym co w garnku, a tym co przedstawia rysunek w książce kucharskiej). Za każdym razem z jogurtu zrobił się serek, a sos zamiast stać się gęstym przeistoczył się w "serek wiejski" z mnóstwem mody.... Zastanawiam się, co zrobiliśmy źle, dlaczego jogurt ścina się w ten sposób. Czy za szybko go zagotowaliśmy, a może za wolno? Może lepiej zamiast jogurtu zastowować następnym razem Ramę Cremefine? Co o tym myślicie?

Opublikowano

Jogurt (śmietanę) powinno dodać się do danej potrawy pod koniec gotowania. Jeśli dodajemy go razem z mąką, to należy ją dokładnie rozmieszać (również ze szczyptą soli), potem dodać do jogurtu gorący wywar (zaleca się raz więcej niż jest tego jogurtu) i dokładnie całość wymieszać. Tak zahartowany jogurt potem dodaje się do danej potrawy (sosu, zupy), zmniejsza ogień i doprowadza do zagotowania się cały czas mieszając. Gdy tylko się zagotuje, potrawę zdejmujemy z ognia. Można też na sam koniec, dodać jogurt naturalny i już nie gotować. Zazwyczaj ściana się dlatego, że jest za długo i za szybko gotowany.

Opublikowano

Ja również dodaje na końcu gotowania, on i tak 'nagrzeje się' od potraw. A jak robię na przykład cukinię z patelni z tuńczykiem i makaronem to sos czyli jogurt + curry + przyprawy dodaje do patelni ZDJĘTEJ z ognia. Mieszam i kładę na chwilę na palniku. Wtedy się nie zetnie.

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.