seba85 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 Witam, Ostatnio wspólnie z żoną wypróbowaliśmy kilka potraw z mięskiem duszonym w przeróżnych sosach opartych o jogurt. Niestety żadna z potraw nam nie wyszła (nie wspominając o kompletnym braku podobieństwa między tym co w garnku, a tym co przedstawia rysunek w książce kucharskiej). Za każdym razem z jogurtu zrobił się serek, a sos zamiast stać się gęstym przeistoczył się w "serek wiejski" z mnóstwem mody.... Zastanawiam się, co zrobiliśmy źle, dlaczego jogurt ścina się w ten sposób. Czy za szybko go zagotowaliśmy, a może za wolno? Może lepiej zamiast jogurtu zastowować następnym razem Ramę Cremefine? Co o tym myślicie? Cytuj
Dorota Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 Jogurt (śmietanę) powinno dodać się do danej potrawy pod koniec gotowania. Jeśli dodajemy go razem z mąką, to należy ją dokładnie rozmieszać (również ze szczyptą soli), potem dodać do jogurtu gorący wywar (zaleca się raz więcej niż jest tego jogurtu) i dokładnie całość wymieszać. Tak zahartowany jogurt potem dodaje się do danej potrawy (sosu, zupy), zmniejsza ogień i doprowadza do zagotowania się cały czas mieszając. Gdy tylko się zagotuje, potrawę zdejmujemy z ognia. Można też na sam koniec, dodać jogurt naturalny i już nie gotować. Zazwyczaj ściana się dlatego, że jest za długo i za szybko gotowany. Cytuj
kali_jesc_kali_pic Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2012 Ja również dodaje na końcu gotowania, on i tak 'nagrzeje się' od potraw. A jak robię na przykład cukinię z patelni z tuńczykiem i makaronem to sos czyli jogurt + curry + przyprawy dodaje do patelni ZDJĘTEJ z ognia. Mieszam i kładę na chwilę na palniku. Wtedy się nie zetnie. Cytuj
koczelada Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2012 To hartowanie jogurtu jest bardzo ważne! Bez tego mi nigdy nie wychodzi... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.