Stach Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 Witam, chciałem się poradzić was drodzy urzytkownicy, a w szczególności osób pracujących w zawodzie kucharza. Chcę zostać kucharzem, niekoniecznie jakimś wybitnym szefem ale chciałbym mieć pracę, która sprawiała by mi przyjemność. Od małego interesowałem się gotowaniem, jednak po skończeniu gimnazjum popełniłem największy błąd w życiu i wybrałem technikum o profilu ekonomicznym zamiast gastronomicznym. Niestety teraz nie wrócę czasu, jedyną szansą dla mnie jest jakaś szkoła policealna. Bo studiów gastronomicznych w naszym kraju jako takich nie ma, oprócz szkoły w Poznaniu, ale ona odpada ponieważ jest za daleko i trzeba za nią płacić.Tylko, że policealne są tylko 2 -letnie, dostanę po niej papier i zatrudni mnie ktoś? Po drugie czy taka osobą jak ja, która nie uczyła się w technikum gastronomicznym 4 -letnim, gdzie uczy się wszystkiego od podstaw, ma się praktyki w zakładach, poradziła, by sobie w takiej szkole, wiadomo że chodzi mi o braki w nauce. Czy tam też się uczy od podstaw? Proszę o wasze szczere opnie i przepraszam że tak chaotycznie. Pozdrawiam. Cytuj
Basia K Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2012 Nie odpowiem na wszystkie pytania,mimo że mam młodego kucharza (syna) w domu,jednak on od razu po gimnazjum podjął naukę w tym kierunku. Skończył szkołę,ma certyfikat,w dodatku honorowany w całej Unii europejskiej... Gorzej jest z pracą w zawodzie...Syn ma ambicje pracowac w "lepszych" restauracjach niż fast foody (zresztą praktyki też miał w dwóch renomowanych lokalach) i jest problem właśnie z zatrudnieniem.Niby praca jest,ale raczej dorywcza,na umowę zlecenie,za niskie stawki. Pracuje tak,bo podobnie jak Ty,kocha to i przynajmniej nabierze trochę szlifów,jednak potem może byc problem np. z latami pracy przy kompletowaniu dokumentów do emerytury,czy przy jakichś kłopotach zdrowotnych (nie wszyscy chcą zatrudniac na umowę). Dobrze,że masz już jakieś inne wykształcenie. Życzę Ci powodzenia 🙂 Cytuj
Uzytkownik1 Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2012 Teraz rynek pracy jest dosyc skomplikowany,więc z tymi umowami to właśnie różnie bywa. Zawód kucharza należy do przyjemnych,jeżeli gotowanie to Twoja pasja,a z pewnością tak właśnie jest. Pomyśl o kursie gastronomicznym,często są nabory w szkołach policealnych,dowiedz się tam szczegółów. Cytuj
gabi_1986 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Witaj. Ja jestem zawodowym kucharzem. Od 6 lat w zawodzie. Pracowałem w kilku restauracjach. I powiem Ci ze bardzo wiele osob z ktorymi sie spotykalem nie mialo ukonczonej szkoly sredniej w zawodzie kucharz. Jeżeli masz możliwosc zacznij nauke w szkole policealnej w zawodzie kucharz. A oprocz tego radze Ci poszukac narazie darmowych dodatkowych praktyk. Nie musi to byc od razu ekskluzywna restauracja ale chodzi o poznanie podstaw gastronomii. W razie pytan pisz. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.