kali_jesc_kali_pic Opublikowano 19 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2012 (edytowane) Mój przepis jest zmodyfikowanym przepisem mojego taty na talarki czyli jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Składniki (nie pisze ile czego, bo ja zawsze robię na oko): -ziemniaki - cebula - boczek - jajka - skwarki - przyprawy - opcjonalnie : szczypiorek Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie obieramy je i kroimy na plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulką i pokrojony boczek (oba składniki kroimy na drobno). Czekamy, aż boczek się przyrumieni, a cebulka zeszkli. Delikatnie dorzucamy pokrojony ziemniaki i równie delikatnie mieszamy. Przyprawiamy przyprawami wedle uznania (ja zwykle nie żałuję pieprzu, czosnku, soli, szczyptę curry i czerwonej ostrej papryki). Dusimy na ogniu przez jakieś 10 min. Na drugiej patelni smażymy jajka sadzone. Zdejmujemy z ognia zanim żółtko się zetnie. Przekładamy jajka na ziemniaki, posypujemy szczypiorkiem. I wcinamy! Cały czar leży w żółtku, które delikatnie rozlewa się po ziemniakach. Opcjonalnie : na ziemniaki kładę wcześniej przygotowane jajko po benedyktyńsku. Edytowane 19 Stycznia 2012 przez kali_jesc_kali_pic Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi