Gagaskladtowarowroznych Opublikowano 19 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2012 (edytowane) Karnawał !"Tańce,hulanki,swawola...a nad ranem"rzeczywistość skrzeczy":)Nie ma nic lepszego na tę niedyspozycję jak zupa cebulowa. Tu przepis na jedną z najbardziej słynnych zup-Przypkowską zupę cebulową podawaną tradycyjnie w Kapitule Gastronomicznego Orderu Pomiana(przepis podany przez Stefanie Przypkowską w książce:Łyżka za cholewą widelec na stole") "Póltora litra chudego rosołu wołowego,6 dużych słodkich cebul(jeżeli cebule zbyt ostre,zupa wymaga lekkiego przesłodzenia),6 kromek ciemnego razowego chleba,30 do 40 g masła i do smaku:gałka muszkatołowa(ja używam subtelniejszego,choć lekko pikantnego kwiatu muszkatołowego),imbir,goździki korzenne,pieprz ,sól i curry. Cebule w cienkich plastrach przesmażyć na maśle na złoto,kromki chleba zaś osobno przesmażyć na chrupiąco ,pokruszyć i razem z cebulą rozgotować w rosole,przetrzeć przez gęste sito,dodać korzeni do smaku indywidualnego i o ile przy tym ostygła-podgrzać przed podaniem w głębokich czarkach ,z kruchymi ciasteczkami" Katzenjammer powinien zniknąć "jak sen jaki złoty" czego sobie i Wam życzę" 🙂 Edytowane 19 Stycznia 2012 przez Gagaskladtowarowroznych Cytuj
justa313 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2012 Na pewno jest pyszna.Lecz ja po karnawałowych szaleństwach polecam żurek. :happy: Cytuj
Kris Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2013 Mnie za to najbardziej barszcz czerwony odpowiada, ale żurek na "dzień po" też jest wyśmienity :) Cytuj
aniulka Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zdecydowanie barszczyk :P Cytuj
Jarzebina Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2013 Na "dzień po" najlepszy jest rosół mojej mamy :) Cytuj
Gość drukarnia24 Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2013 Nie, bo rosół mojej mamy:) A tak w ogóle to lubię tu zaglądać:) Zawsze siadam sobie wygodnie przed komputerem, kładę kubek z herbatą (albo rosołkiem:)) na podkładkę na biuro i czytam. Bo często można tu natrafić na fajne przepisy. https://drukarnia-internetowa-24h.pl/oferta/inne/ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi