justa313 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2012 10 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 20 dag margaryny 20 dag cukru 4 jajka 15 dag orzechów mielonych włoskich 5 dag rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.Do utartej masy cały czas mieszając,dodawać po trochu obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Dodać orzechy i rodzynki,a na końcu lekko wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto włożyć do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką formy.Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut.Po przestudzeniu wyjąć z formy i polać polewą czekoladową. Cytuj
justa313 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2012 Pyszna wilgotna babka.Nie wiem gdzie się tu dodaje przepisy,dlatego wpisałam na forum. :happy: 10 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 20 dag margaryny 20 dag cukru 4 jajka 15 dag orzechów mielonych włoskich 5 dag rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.Do utartej masy cały czas mieszając,dodawać po trochu obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Dodać orzechy i rodzynki,a na końcu lekko wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto włożyć do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką formy.Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut.Po przestudzeniu wyjąć z formy i polać polewą czekoladową. 1 Cytuj
justa313 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2012 Sorry,nie wiem co wyprawiam z tą babką,ale coś żle wysłałam.Dopiero sie uczę operować tym sprzętem. Cytuj
Marikka Opublikowano 14 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2016 Każdy kiedyś się uczył :) Cytuj
daryjka90 Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2017 Oj chyba w weekendzi zrobię sobie taką babeczkęxD przepis nie wygląda na specjalnie skomplikowany Cytuj
Negreska Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2019 Mega prosty przepis a babka może być bardzo smaczna i wilgotna dzięki orzechom :) Przepis nie wydaje się skomplikowany, a składniki można dostać od ręki. Z przyjemnością kiedyś wypróbuję, tylko muszę znaleźć jakieś zastępstwo dla rodzynek, bo one mnie nie przekonują w żadnych wypiekach :) Cytuj
Dorota Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2020 Rodzynki... wiem, nie wszyscy za nimi przepadają, ale można je śmiało zastąpić żurawiną, pokrojonymi suszonymi śliwkami lub morelą 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.