sylwuśka Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2012 hej potrzebuje pomocy kupiłam dwie puszki mleka skondensowanego i myslałam ze sa gotowe masy w srodku i z rozpedu jedna juz otworzyłam ;O czy on jeszcze może jakos zgestniec? do ciasta potrzeba mi koniecznie dwie. druga juz zaczełam gotowac Cytuj
Dorota Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2012 Hej 🙂 To teraz już lepiej kupić 1 puszkę gotowej masy krówkowej. Bo tej otwartej puszki to lepiej nie gotować! Bo jest to niebezpieczne! Jak już jest otwarta, to można z niej zrobić np. malibu, bądź masę do ciasta (wymieszać to mleko z galaretką 1 lub 2 rozpuszczonymi w małej ilości wody) lub kawowego shake (nie wiem czy to tak się pisze :mrgreen:) do takiego mleka skondensowanego słodzonego z puszki dodać 2 łyżki kawy rozpuszczalnej wymieszanej w 1/3 szklance gorącej wody i ostudzonej, kilka kostek lodu i 1 lub 2 kieliszki czystej wódki. To wszystko razem zmiksować, pycha 🙂 Cytuj
sylwuśka Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2012 hej a powiedz dorotka bo gotowałam już ponad 2 h puszke iteraz otworzyłam a w srodku dalej brak karmelu ;/ czy jeśli poleje ciasto to z siądzie się w lodówce;/ nie mam jak wyjsc do sklepu po gotowy karmel;/ Cytuj
Dorota Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2012 Oj, to ja teraz nie wiem, co zrobić, ale jest ryzyko, że taki karmel może się rozlać po cieście, bo on powinien być po ugotowaniu gęsty. Ja zawsze gotuję mleko w puszce 3 godziny, i czas liczę od momentu zagotowania się wody, w której zanurzona jest puszka... Tak myślę, jakby teraz do takiego mleka dodać pokruszone herbatniki lub biszkopt, może też rozpuszczoną na parze czekoladę, która trochę zwiąże tę masę... Cytuj
sylwuśka Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2012 wiesz dorota teraz jak ta puszka stoi na oknie to on gestnieje, wiesz nie jest az tak plynny i tak sobie pomyslalam ze moze w lodówce zgęstnieje . Cytuj
Dorota Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2012 to możesz spróbować :) Cytuj
Dorota Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2012 Sylwia, i jak tam ciasto? pewnie już zjedzone :) Cytuj
sylwuśka Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2012 hej dorotka ciasto na szczęście wyszło super :) ale zawsze mam problem w krówce bo placki są twarde :( Cytuj
Dorota Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2012 O to fajnie :) A z krówką to jest tak, że zazwyczaj do tego ciasta dodaje się miód, i te placki po upieczeniu jak się ostudzą to są twarde, wtedy trzeba całe ciasto (już z masami) włożyć do lodówki na 24 godziny, po tym czasie będzie dobre :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.