rossi Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2012 Jest efektowne i pyszne - chciałabym je odtworzyc w domu na imprezkę. Ciasto było ciemne (biszkopt?) przełożone 2 albo 3 cienkimi paskami jasnej masy (chyba budyniowej) na górze maliny zatopione w czerwonej galaretce. Macie pomysł jak je wykonać? A może ktoś zna te ciasto? P.S. Czym zastąpić maliny, nie znalazłam mrożonych (szukałam w Netto, małym Tesco i w małych butikach prywatnych) Cytuj
Basia K Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2012 Co do ciasta,to raczej nie pomogę,bo nie potrafię tak bez "kosztowania" doradzic. A maliny można czasem w marketach kupic takie w słoikach,w "sosie własnym" Cytuj
Dorota Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2012 Też nie jadłam, ale ma taką propozycję: ;-) :arrow: Upiec kakaowy biszkopt z 6-7 jajek, upiec go dzień wcześniej, a na drugi dzień dopiero przekroić na 2 lub 3 części, wtedy się lepiej kroi i nie kruszy się tak, warto go przekrawać długim ostrym nożem (najlepiej z ząbkami); :arrow: Krem budyniowy z dodatkiem rumu (ostatnio robiłam, pycha) bądź bita śmietana z dodatkiem adwokata; :arrow: Maliny można też zastąpić truskawkami (ostatnio kupowałam mrożone w Tesco); :arrow: Potem po złożeniu ciasta, warto go włożyć do lodówki na około 24 godziny. Powodzenia, jak upieczesz to ciasto to pochwal się na forum ;-) Pozdrawiam 🙂 Cytuj
rossi Opublikowano 7 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2012 Upiekłam i nie wyszło to samo niestety, nawet nie przypominało tamtego smak... naszukałam sie malin i nic, kupiłam zatem truskawki. Biszkopt wyszedł jasny mimo dodania 2 łyżek kakao. Zrobiłam masę budyniową, trochę więcej cukru następnym razem dam bo za mało słodkie ogólnie wyszło. I bez malin te ciasto nie wyjdzie. Chyba spróbuje podpytać w cukierni jak będę miała okazję, może coś się dowiem. Dzięki za rady! Cytuj
Dorota Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2012 Aha, o to szkoda, że nie wyszło... Popytaj może zdradzą rąbek tajemnicy, chociaż mały ;) A co do kakao to najlepsze jest Decomorreno, przynajmniej dla mnie, jest intensywne. Biszkopty warto też nasączyć ponczem, np. herbatą z rumem. Wtedy ciasto jest lepsze :) Może jest na stronie cukiernik? Pozdrawiam :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.