asienka19873 Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2012 Przepis mojego autorstwa, podziele sie z wami bo danie wyszlo super :) z tych skladnikow wyjda 4 porcje. - 35 sztuk ladnych muszli makaronowych, - 500 g miesa mielonego (wieprzowo-wolowe), - garsc swiezych listkow bazyli, - 3 szalotki lub 1 duza cebula, - 1 kulka mozzarelli ( 150g bez wody), - 4 lyzki krojonych pomidorow bez skorki z puszki, - vegeta lub kucharek, - ostra papryka, - oregano, - ziola wloskie, - 2 lyzeczki cukru, - 0,5 litra przetartych pomidorow, - ser zolty tarty( do posypania) - 1 duzy zabek czosnku. Cebule lub szalotki obieramy i kroimy w drobna kostke i podsmazamy na zloto na niewielkiej ilosci oleju, razem z przecisnietym zabkiem czosnku. Mozzarelle osuszamy, kroimy rowniez w drobna kostke. Do miesa wrzucamy cebule, doprawiamy ziolami wloskimi, ostra papryka i wegeta. Nastepnie siekamy bazylie i laczymy z miesem. Do masy miesnej dodajemy pomidory, zagniatamy i na koniec wrzucamy mozzarelle. Masa miesna powinna byc dobrze doprawiona. Odstawiamy do lodowki. W tym czasie gotujemy muszle w osolonym wrzatku 10 min. odcedzamy delikatnie i przelewamy ostroznie woda zeby nie porozrywac muszli. Ostudzic je. Kiedy muszle sa juz chlodne napelniamy je delikatnie farszem. Do przetartych pomidorow dodajemy wegete, cukier, oregano i ew. ziola wloskie. ( mozecie dodac tez reszte krojonych pomidorow ktore wam zostaly w puszce :) ) Sos pomidorowy rozlewamy do na dwie formy do zapiekanek lub na blache ew. ( nie wszystkie mieszcza sie w zwyklej formie) i ukladamy w nim muszle. Wierzch posypujemy odrobina zoltego sera. Zapiekamy w temp. 200°C przez ok 30-35 min. Gotowe. mam nadzieje ze bedzie wam tak samo smakowac jak nam :) kilka fotek na zachete: Cytuj
Dorota Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2012 Jejciu jakie apetyczne danie, musi być pyszne, zapisuję je na listę potraw do zrobienia :) Cytuj
asienka19873 Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2012 Nam bardzo smakowalo :) wczoraj eksperymentowalam w kuchni :mrgreen: Jak zrobisz daj znac czy przypadly ci do gustu :) pozdrawiam Cytuj
ZdrowaRodzina Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2012 Bardzo dobre danie, ale warto je odchudzić o: - mięso wieprzowe - wystarczy i świetnie się sprawdzi chudsze mięso drobiowe, np. Samo Dobro Indykpolu - gotowe przyprawy - zioła świetnie je zastąpią, a wszystkie kucharki, vegety itp. zawierają bardzo dużo soli i sztucznych dodatków. - ser żółty - można go zastąpić posypując danie świeżo startym parmezanem tuż przed podaniem i posypując świeżymi ziołami dla wyglądu. Cytuj
asienka19873 Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2012 hej jasne ze mozna odchudzic, moje i tak robie w wersji odchudzonej 🙂 dodaje odchudzone mieso, mozzarelle light i ser zolty odtluszczony 🙂 takze jak kto lubi. Ciesze sie ze smakuje. A swieze ziola jesli sa pod reka czemu nie 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.