kotekmaly Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2012 Bułeczki na drugie śniadanie 300 g mąki pszennej 50 g otrębów 20 g oleju roślinnego 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 190 g wody Drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżkach wody, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na 15 minut. Potem łączymy je z pozostałymi składnikami. Ciasto będzie trochę lepiące. Formujemy je w kulę, smarujemy odrobiną oleju roślinnego i zostawiamy w misce przykrytej ściereczką na około godzinę lub więcej ? aż widocznie wyrośnie. Po tym czasie dzielimy ciasto na osiem części lub mniej, jeśli chcemy uzyskać bułki o większych rozmiarach. Za radą autorki przepisu skręcałam kawałki ciasta w wałki, z których robiłam coś w rodzaju pętelki ? wychodziły z tego piękne bułeczki. Ciasto będzie odrobinę się lepiło, jednak zamiast podsypywać mąką, spryskajmy dłonie oliwą. Bułki układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę lub nawet dwie ? urosną i spulchnieją. Po tym czasie możemy spryskać bułeczki delikatnie oliwą. Do rozgrzanego do 210° C piekarnika (termoobieg) wstawiamy naczynie z zimną wodą lub kostkami lodu. Pieczemy bułki około 10 minut, a potem kolejne 5-10 minut w temperaturze 190° C. Więcej przepisów na [LINK NIEAKTUALNY] Zapraszamy serdecznie 🙂 Cytuj
pola102 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2013 Coraz częściej nie podoba mi się pieczywo ze sklepu. Ciemne pieczywo w większości jest farbowane karmelem. Ma lekko orzechowy kolor. Pieczywo z mąki z pełnego przemiału wygląda zupełnie inaczej. Wiele osób zastanawia się dlaczego ciemne pieczywo jest tak masowo fałszowane? Otóż chleb biały jest bardziej pożądany przez konsumentów, a ciemne pieczywo lepiej jak zawiera mało cząsteczek z łuski ziarna (z powodu wchodzenia między zęby). Ot, mamy co mamy. Na szczęście w domowym zaciszu można wyprodukować takie pieczywo jak nam się żywnie podoba. Ja upiekłam bułeczki śniadaniowe z otrębami. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.