pikus20 Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2012 Jest mnóstwo przepisów na zapiekanki, wypróbowałam ich już wiele ale zawsze moje zapiekanki rozpadają się przy wyjmowaniu z naczynia i na talerzu. Jak zrobić zapiekankę np. z makaronu żeby się nie rozpadała? A może one mają się rozpadać:) Cytuj
Mef Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2012 kluczem jest odpowiednie rozmieszczenie żółtego sera. Dodaj go wszędzie po trochu, żeby dobre skleił makaron, a także możesz przed pieczeniem podsmażyć makaron. Krój jeszcze w naczyniu i wyjmuj od spodu. Cytuj
ZdrowaRodzina Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2012 Myślę, że powinno być jeszcze jakieś spoiwo oprócz sera, np. w najprostszej wersji śmietana wymieszana z jajkiem. Takie zapiekanki jednak mają mało wartości odżywczych, więc warto dodać do nich choć trochę warzyw (np. cukinia, fasolka, groszek, albo brokuł i kalafior) i wartościowe mięso (najlepiej sprawdzi się w tej tłustej już zapiekance coś lżejszego, czyli mięso z indyka, np. filet Samo Dobro.) Jeśli ktoś lubi dodawać boczek, zastąpmy go lżejszym Carpaccio z indyka, a jeśli kiełbasę, można dać np. Krakowską Suchą Indykpolu, jest 2-3 razy chudsza, ma mniej tłuszczu i kalorii, a do tego więcej wartościowego białka niż kiełbasa wieprzowa, czy wołowa. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.