Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest mnóstwo przepisów na zapiekanki, wypróbowałam ich już wiele ale zawsze moje zapiekanki rozpadają się przy wyjmowaniu z naczynia i na talerzu. Jak zrobić zapiekankę np. z makaronu żeby się nie rozpadała? A może one mają się rozpadać:)

Opublikowano

kluczem jest odpowiednie rozmieszczenie żółtego sera. Dodaj go wszędzie po trochu, żeby dobre skleił makaron, a także możesz przed pieczeniem podsmażyć makaron. Krój jeszcze w naczyniu i wyjmuj od spodu.

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Myślę, że powinno być jeszcze jakieś spoiwo oprócz sera, np. w najprostszej wersji śmietana wymieszana z jajkiem. Takie zapiekanki jednak mają mało wartości odżywczych, więc warto dodać do nich choć trochę warzyw (np. cukinia, fasolka, groszek, albo brokuł i kalafior) i wartościowe mięso (najlepiej sprawdzi się w tej tłustej już zapiekance coś lżejszego, czyli mięso z indyka, np. filet Samo Dobro.) Jeśli ktoś lubi dodawać boczek, zastąpmy go lżejszym Carpaccio z indyka, a jeśli kiełbasę, można dać np. Krakowską Suchą Indykpolu, jest 2-3 razy chudsza, ma mniej tłuszczu i kalorii, a do tego więcej wartościowego białka niż kiełbasa wieprzowa, czy wołowa.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.