Mef Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2012 Witam, jestem dość niedoświadczony w pieczeniu ciast, a planuję zrobić "Fale Dunaju", zpód wyszedł mi całkiem nieźle, ale nie umiem zrobić kremu.(zawsze wychodzi mi z grudami) Przepis na krem to: "Z proszku budyniowego, kawy, mleka i cukru ugotuj gęsty budyń. Wystudź. Masę utrzyj z masłem. Krem rozsmaruj na zimnym cieście. Oblej polewą." Składniki: 1 budyń śmietankowy, 3 łyżki kawy cappuccino w proszku, 2 szkl. mleka, 7 łyżek cukru, 20 dag miękkiego masła oraz opakowanie polewy czekoladowej. Byłbym bardzo wdzięczny, jeśli ktoś przybliżyłby mi podstawy jak to zrobć, lub rozłożył\a na czynniki pierwsze. Pozdrawiam, Mef. =] Cytuj
Dorota Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2012 Witaj, ciekawe składniki masz na ten krem 🙂 Spróbuję pomóc: 1 szklankę mleka zagotować, a pozostałą 1 szklankę mleka przelać do miseczki, a następnie dodać do niego budyń śmietankowy w proszku, cappuccino w proszku i cukier. Wszystko razem dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek (można mikserem w wysokiej misce, wtedy będzie szybciej i dokładnie się rozmiesza). Później taką mieszankę wlać do gotującego się mleka, cienką strużką cały czas mieszając. Chwilkę ten budyń trzeba pogotować na małym ogniu, ale trzeba też mieszać, aby się nie przypalił. Potem zdjąć z ognia i ostudzić. Masło (które trzeba wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby miało temperaturę pokojową i było miękkie) należy utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać ostudzony budyń (może być lekko ciepły, a nie całkiem zimny, najlepiej żeby nie zrobił się na nim kożuch, bo jego jest potem trudno rozbić i w kremie są takie grudki). Gotowy krem rozłożyć łyżką na upieczonym i ostudzonym spodzie. Powodzenia 🙂 Cytuj
Mef Opublikowano 23 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2012 Bardzo dziękuję, za wyczerpującą odpowiedź. Opis bardzo pomógł, grudki zniknęły. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję. =] Cytuj
figiel Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2012 Żeby nie zrobił sie kożuch na budyniu , nalezy jeszcze ciepły budyń przykryc folią . Cytuj
Dorota Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2012 Mef, cieszę się, że mogłam Ci pomóc i gratuluję udanego wypieku 🙂 Jeśli możesz to pochwal się Twoim ciastem ;-) Figielku, dziękuję za radę - będę z niej korzystać 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.