JacekBiesiadzinski Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2012 Czym jest makaron? Tak naprawdę to nic specjalnego. Połączenie wody, mąki i jajek. Dlaczego więc zjadamy go w ilościach tak dużych? Ponieważ jest on tani i prosty w przygotowaniu. Wystarczy wrzucić do wody, zamieszać, pogotować i przyjść go wyjąć, a potem już tylko możemy się delektować jego przepysznym smakiem. Dzisiaj przygotowałem bardzo prostyprzepis na makaron zapiekany z warzywami do, którego będziemy potrzebować: Składniki: torebkę makaronu najlepiej rurki lub świderki puszka pomidorów bez skóry pół małego selera 1 czerwona papryka 2 małe cukinie 10 dag sera żółtego oregano Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie odcedzić i odstawić. Paprykę i seler opłukać pokroić w paski a cukinię w krążki i przysmażyć z tłuszczem na patelni ciągle mieszając łyżką, tak aby się lekko zrumieniły. Warzywa przełożyć najlepiej do dużej miski, dodać ugotowany makaron a także pomidory z puszki. Makaron wymieszać z warzywami i przyprawić do smaku solą, słodką papryką i dużą szczyptą oregano. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ser żółty zetrzeć na tarce z grubymi otworami i na pięć minut przed końcem zapiekania ostrożnie wysunąć z piekarnika zapiekankę i całą posypać startym serem żółtym. Podawać od razu po zapieczeniu. Cytuj
Dorota Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2012 No, no wygląda apetycznie, a przepis jest prosty do zrobienia, wszystko dokładnie wyjaśnione, więc muszę się kiedyś skusić na to danie, dziękuję :) Cytuj
JacekBiesiadzinski Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2012 Dzięki, tak jak wygląda to tak smakuje. Na pewno się nie zawiedziesz. Jeszcze mam w głowie trochę takich zapiekanek i powoli będę dodawał. Pozdrawiam. :biggrin: Cytuj
Gość mysza_1989 Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2013 Szczerze mówiąc nie przepadam za pieczoną cukinią, ale wygląda smacznie ;) Osobiście chyba bym pokombinowała i zrobiła makaron z tymi składnikami ale nie zapiekany tylko w sosie pomidorowym właśnie :) Ostatnio jakoś na zapiekanki nie mam ochoty :) Cytuj
Gość marlen Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2013 makaron ze szpinakiem - najlepsze połączenie :) Cytuj
Gość mysza_1989 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2013 Ale nie zawsze można "zionąć" czosneczkiem po obiedzie, bo można ludzi odstraszyć jak się ma coś ważnego :grin: Cytuj
Gość marlen Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2013 no tak, na takie okazje polecam makaron na pikantnie - z papryką 🙂 Cytuj
Gość mysza_1989 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 Znam takich co nawet ostrą paprykę wyczują ;-) Cytuj
Gość marlen Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 no ale to przyjemna woń :) Cytuj
Gość mysza_1989 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 no ale to przyjemna woń 🙂 Cytuj
maszyny Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2013 Pikantna papryka to dość ostry pomysł. Cytuj
Gość mysza_1989 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2013 No tak, ale do makaronu myślę, że się nada. Oczywiście w granicach zdrowego rozsądku 🙂 Cytuj
Gość zagotowana Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2013 Chyba, że ktoś, tak jak np. ja, uwielbiam pikantne jedzenie 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.