Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Około 2 dni temu próbowałem upiec czekoladowe babeczki ale mi nie wyszły ;c

Piekłem z tego oto przepisu:

Składniki, 12 ciasteczek:

? 185 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej

? 235 g drobnego cukru do wypieków

? 100 g ciemnej czekolady, roztopionej i ostudzonej + 50 g na polewę

? 2 duże jajka, ubite

? 185 g mąki

? 2 łyżeczki proszku do pieczenia

? 1 łyżka kakao

? 125 ml mleka

opcjonalnie:100 g wypestkowanych czereśni + 12 całych owoców do dekoracji

a także: 12 papierowych karbowanych foremek (papilotek) o średnicy 5 cm oraz forma do muffinów z wgłębieniami

Wykonanie:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do wgłębień w formie do muffinów powkładać papierowe foremki.
  • Ubić masło z cukrem na puszysty krem. Ciągle ubijając dodać 100 g rozpuszczonej i ostudzonej czekolady, a na koniec ubite jajka.
  • Przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie wymieszać z ubitą masą oraz z mlekiem. Dodać czereśnie jeśli ich używamy i delikatnie wymieszać z masą.
  • Masą wypełnić papierowe foremki do 3/4 ich wysokości, (może trochę pozostać masy). Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, aż urosną i będą upieczone w środku. Ciasteczka bez owoców w środku mogą być już gotowe po 18 minutach pieczenia.
  • Studzić przez 10 minut w formie do muffinów. Wyjąć na metalową kratkę i całkowicie ostudzić.
  • Rozpuścić pozostałe 50 g czekolady i rozsmarować ją na wierzchu babeczek. Pozostałe całe owoce przyciąć nożem na końcach i ozdobić nimi babeczki
Zrobiłem wszystko dokładnie tak jak w przepisie, ale mi nie wyszły.

Babeczki zamiast się upiec to pozapadały się i zaczeły się jak by gotować.

Dlatego zwracam się do bardziej doświadczonych kucharzy pomóżcie mi co zrobiłem nie tak ?

Edytowane przez prezes
Opublikowano

Hmmm, mi to wygląda tak:

1. Za krótki czas pieczenia,

2. Owoce muszą być do takich "małych" wypieków trochę podsuszone bo w trakcie pieczenia puszczają za dużo soku na tak małą ilość ciasta.

3. Często mi się zdarza że w książeczkach do pieczenia są jakieś dziwne błędy i proporcje więc wszystko robię na wyczucie ;p

Mogę polecić Ci mój przepis (sama go kombinowałam) na muffinki:

Tylko daj max 1,5-2 płaskie łyżki kakao bo ja zapomniałam że miałam swoje kakao słabo gorzkie ;p

Kasia

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.