asienka19873 Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2012 Spod kakaowy: 2 jajka 2 lyzki goracej wody 80 g cukru 1 cukier waniliowy 60 g maki 1 lyzeczka plaska proszku do pieczenia 2 lyzeczki kako Masa cytrynowa: 1 serek Mascarpone ( 250 g ) 1 jogurt cytrynowy ( 150 g ) 1 cytryna 4 lyzki cukru 6 blatow zelatyny ( odpowiednik w proszku na 1/2 l płynu ) 400 ml smietny kremowki Polewa czekoladowa: 100 g czekolady pol szklanki smietany kremowki 2 blaty żelatyny ( 1 łyżeczka w proszku ) Dodatkowo: ok 5 srednich bananow 2 galaretki cytrynowe 1 kubek smietany kremowki 30%(200g) Paluszki czekoladowe Mikado (jesli sa nie dostepne moga byc inne czekoladowe paluszki) Wykonanie: Spod kakaowy: Jajka w calosci, cukier, cukier waniliowy i wode ubijac mikserem ok 3 minut. Make wymieszac z kakaem i proszkiem i przesiac do jajek, delikatnie wymieszac i wylac do tortownicy o srednicy 28cm(moze byc tez 26cm) wylozonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej maslem i wysypanej maka. Piec 15min w temp. 170°C (piekarnik podgrzac wczesniej). Po upieczeniu wystudzic. Obydwie galaretki rozpuszczamy w 600 ml przegotowanej wody. Studzimy. Wokol spodu ciasta zakladamy pierscien lub robimy w tortownicy(jesli nie mamy pierscienia).Kiedy galaretka zrobi sie zimna obieramy banany, kroimy w grube plastry ok 0.5 cm lub wzdluz na pol i wykladamy dokladnie cala powierzchnie ciasta. Tezejaca galaretka zalewamy banany. Wstawiamy do lodowki do calkowitego stezenia. Masa cytrynowa:Zelatyne w listkach namoczyć w zimnej wodzie ok. 7 min lub Żelatynę w proszku rozpuścić w 1/3 szkl. wrzątku. Serek mascarpone mieszamy mikserem z jogurtem na gladka mase. Wsypujemy cukier, ocieramy skorke z calej cytryny i wycikamy sok z polowy cytryny. Mieszamy dokladnie. Smietane ubijamy na sztywno tylko ze szczypna soli. Zelatyne podgrzewamy tylko do calkowitego rozpuszczenia,zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej 2 lyzki kremu cytrynowego, po wymieszaniu wlewamy wszystko do reszty masy, dokladnie mieszajac. Ubita smietanke laczymy za pomoca lyzki z kremem cytrynowym. Gotowa mase wykladamy na galaretke, wyrownujemy powierzchnie. Wstawiamy do lodowki do stezenia. ( żelatynę w proszku którą rozpuściliśmy, dodajemy do kremu, mieszamy i dodajemy śmietanę ) Polewa: Do garnka wlewamy smietane, zagotowujemy i zestawiamy od razu z ognia, wrzucamy czkolade i rozpuszczamy dokladnie. Blaty zelatyny ,nalezy namoczyc uprzednio w zimnej wodzie, odciskamy i wrzucamy do czekolady, rozpuszczamy, studzimy. Kiedy polewa jest juz tylko ledwie ciepla mozemy polac nia wierzch torcika. Ciasto najlepiej zostawic na noc w lodowce. (Żelatynę w proszku rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku i dodajemy do śmietany z czekoladą) Dekoracja: Po zdjeciu pierscienia z ciasta ubijamy kubek smietanki na sztywno z cukrem lub bez jak kto woli i dekorujemy ciasto rozetkami (mozna tez posmarowac boki jesli lubicie) a na kazdej rozetce ukladamy paluszek czekoladowy Mikado. Zycze smacznego i polecam serdecznie! 🙂" data-emoticon="true" src="undefined" title="🙂"> Pomysl zostal zaczerpniety z niemieckiego forum kulinarnego lecz srodek zostal przeze mnie kompletnie zmieniony 🙂" data-emoticon="true" src="undefined" title="🙂"> krem jest mojego pomyslu,mam nadzieje ze bedzie smakowac:) 1 Cytuj
Dorota Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2012 Super wygląda ten tort, mniam... aż ślinka leci :) Cytuj
asienka19873 Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2012 Dziekuje Dorotko :) polecam serdecznie bo jest naprawde swietny! Lekki i taki "swiezy" ze tak powiem przez sok z cytryny . Na zblizajace sie swieta jak znalazl :) Cytuj
Nimfe Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2012 Fajny torcik,a wlasnie jestem na etapie poszukiwania jakiegos torcika na urodziny Mezusia :) Pozdrowienia z Köln Cytuj
asienka19873 Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2012 witaj Nimfe :) dzieki, polecam ci serdecznie ten torcik na urodzinki meza ! Moj maz jak sprobowal tego tortu byl zachwycony bo uwilebia smak cytrynowy :) Ja tez jestem z NRW :) pozdrawiam z Ennepetal Cytuj
Nimfe Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Dziekuje bardzo za przepis Asienko!! torcik rewelacyjny, wszyscy zachwyceni i prosili o dokladke :) A oto zdjecia mojego torcika :) Cytuj
asienka19873 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Nimfe- Asiu :) swietnie ci wyszedl! Bardzo sie ciesze ze smakowalo tobie i twoim gosciom :) Dzieki za foteczki, pozdrawiam Cytuj
asienka19873 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2016 Ulubiony tort mojej rodziny :) robiłam w sobotę poraz chyba setny :) dla teścia , polecam , moze ktoś się skusi jeszcze ... Cytuj
asienka19873 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2016 A ten był dla teściowej :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.