sernik Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2012 Potrzebne składniki: - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru - Ser Mascarpone 500g (Najlepiej jeśli jest włoski, łatwiej się wtedy miksuje i nie powstają grudki.) - Kakao - Kawa - Alkohol (można pominąć) ? najłatwiej dostępna jest u nas wódka, śmiało można z niej skorzystać ale rum też się nadaje ? więc jeśli mamy pod ręką to jak najbardziej ^_^. Dla abstynentów alkohol nie jest wymagany, bez tego też będzie smakować. - Biszkopty (polecam jakieś podłużne i pokryte cukrem ? wtedy tak szybko nie nasiąkną kawą.) Aby nam się lepiej gotowało zaparzamy sobie kawę ^_^ Oprócz kubka dla nas wsypujemy do jakiejś miski 2 łyżeczki i zalewamy wrzątkiem. Do kawy dodajemy kieliszek alkoholu (do naszej też możemy), jak ktoś lubi to może dodać więcej lub wcale ? kwestia gustu. Jajka rozbijamy i rozdzielamy na białka i żółtka, które lądują w osobnych miskach. Białka ubijamy, a do żółtek dodajemy cukier. Zawartość miski z żółtkami miksujemy na kogel mogel, a następnie dodajemy nasz ser (który dodajemy po łyżeczce, a nie wszystko naraz ^_^?). Do gotowej masy przekładamy nasze ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką (na tym etapie nie używamy miksera, tylko mieszamy ręcznie) Pora zabrać się za biszkopty. Topimy je przez sekundkę w kawie (najlepiej zatapiać je do połowy i zamoczyć ta część biszkoptu na której jest cukier). Mokre biszkopty układamy w jakimś naczyniu ? oczywiście najlepiej aby naczynie było prostokątne, wtedy nie będziemy mieli większych problemów z układaniem biszkoptów. Biszkopty układamy cukrem do góry, gdy mamy je już wyłożone na całej powierzchni kładziemy na nich warstwę naszej słodkiej masy (ok 1,5cm). Na masę ponownie kładziemy biszkopty, a na nich ponownie ląduje masa. Na wierzch posypujemy kakao (najlepiej przez sitko) i całość wkładamy do lodówki . Im dłużej tiramisu poleży w lodówce tym lepiej, myślę że 2 godzinki wystarczą żeby nasze tiramisu było odpowiednio twarde. Smacznego! Cytuj
Kasia M. Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2012 Widzę porządny przepis, mam taki sam a swój dostałam od Włoszki :) Tylko ja praktycznie rozmaczam biszkopty w kawie (rozpuszczalnej i posłodzonej - kwestia gustu ;p) PS. Polecam zamiast kakao na wierzch utrzeć czekoladę, sporą warstwę :mrgreen: Polecam bo tiramisu przepyszne! Pozdrawiam Cytuj
sernik Opublikowano 27 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2012 Sama kawa jak najbardziej może być ale mój ojciec narzeka wtedy, że za mało alkoholu jest :) A kakao jak najbardziej można zastąpić czekoladą - zależy co kto ma pod ręka. Również pozdrawiam. Cytuj
Gość zagotowana Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Również moczę biszkopty w kawie :) Wychodzi pyszne! Cytuj
Smakija Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2013 Swietny przepis, bardzo dokladny i fajny przychylam sie do reszty o uzyciu kawy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.