asienka19873 Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2012 Biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 80 g maki 80 g mielonych pistacji 1 lyzeczka proszku do pieczenia Masa brzoskwiniowa: 1 duza puszka brzoskwin w syropie (800g) 1 serek maskarpone (250g) 4 listki zelatyny 1 lyzka cukru Masa malinowa: 500g swiezych lub mrozonych malin 3/4 do 1szkl. cukru 300 -400 ml smietanki kremowki 30% 200g serka homogenizowanego malinowego(ew.truskawkowy lub waniliowy) 12 listkow zelatyny do przybrania: swieze maliny bita smietana ew.listki miety Wykonanie: Biszkopt: Bialka odzielic od zoltek, ubic na sztywno, dodac cukier nastepnie zoltka. Make wymieszac ze zmielonymi pistacjami i proszkiem do pieczenia i delikatnie polaczyc z masa jajeczna. Wylac do wysmarowanej maslem i wysypanej maka tortownicy o srednicy 28 cm. Piec w 180°C ok. 15-20 min. Po upieczeniu wystudzic i zalozyc wokol pierscien tortowy. Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie dobrze odsaczyc z syropu i zmiksowac. Dodac cukier i serek, dobrze wymieszac. Zelatyne namoczyc, odcisnac i podgrzac, dodac 3 lyzki kremu, wymieszac i polaczy zelatyne z pozostalym kremem. Mase wylewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodowki, do stezenia. Masa malinowa: Maliny miksujemy na koktajl(jesli sa mrozone -wczesniej rozmrazamy). Przecieramy przez sito by pozbyc sie pestek.Do przetartych malin dodajemy cukier i serek homo,dokladnie mieszamy. Zelatyne namaczamy w zimnej wodzie 5-7 minut(ukladamy w miare oddzielnie by sie nie posklejaly). Ubijamy smietanke na sztywno. Zelatyne odciskamy lekko i podgrzewamy do rozpuszczenia. Do zelatyny dajemy 2-3 lyzki malinowej masy,mieszamy i teraz dodajemy zelatyne do pozostalej masy malinowej. Laczymy delikatnie mase malinowa ze smietanka. Mase wylewamy na zastygnieta mase brzoskwiniowa. Wstawiamy do lodowki do calkowitego stezenia(najlepiej na noc). Po zdjeciu pierscienia dekorujemy tort bita smietana , malinami i listkami miety. Smacznego ! Ps. W tym torcie dominuje smak malinowy, jesli chcecie zeby smak brzoskwin byl bardziej wyrazisty wystarczy podwoic skladniki masy brzoskwiniowej. :) Polecam! Ta sama mase malinowa znajdziecie w innym moim torcie Cytuj
Krystyna9 Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2012 Mam pytanie: jakich pistacji użyłaś ? Ja wszędzie widzę tylko te solone pistacje i jakoś nie bardzo mi one podchodzą jako składnik ciasta. Cytuj
asienka19873 Opublikowano 27 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2012 wlasnie tych solonych, obralam z lupinek i sama zmielilam delikatnie a ciasto wogole nie bylo slone tylko normalne 🙂 takze w razie czego mozesz tez takich uzyc. ogolnie wiem ze mozna np u nas dostac takie mielone w sklepach tureckich ale nie mialam czasu biegac za pistacjami ostatnio. 🙂 Cytuj
asienka19873 Opublikowano 1 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Września 2012 Moj wczoraj przygotowany torcik na dzisiejsze popoludnie...z podwojna masa brzoskwiniowa :mrgreen: zachecam Cytuj
Juliette754 Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2012 Pysznie wygląda ten torcik :rolleyes: MNIAM! Spróbuję taki zrobić. Pozdrawiam Cytuj
asienka19873 Opublikowano 2 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Września 2012 Dziękuje :) bardzo sie cieszę ze chcesz go wypróbować mam nadzieje ze zasmakuje ci tak jak mojej rodzince i znajomym :) napisz jak ci wyszedł . Pozdrawiam rownież Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi