kleopatra Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 1/4 świeżego kokosa lub ok. 250g wiórków kokosowych - 1 szklanka ryżu (najlepiej basmati) - 1 łyżeczka masła - 3 łyżki oleju kokosowego lub słonecznikowego - cynamon (najlepszy jest kawałek kory cynamonowej- ok. 4 cm) przygotowanie: 1. 1/3 miąższu kokosa zetrzeć na tarce o grubych oczkach a resztę pokroić na jak najcieńsze plasterki. 2. W rondlu o grubym dnie rozgrzać masło, wrzuć starty kokos (lub ok. 70g wiórków) i smażyć przez minutę, cały czas mieszając. Następnie dosypać ryż. Całość trzeba mieszać do czasu, aż wchłonie całe masło i stanie się szklisty (ok. 3-4 minut). 3. Zalać ryż 2 szklankami wrzącej wody, dodać 1 płaską łyżeczkę soli i cynamon. 4. Przykryć garnek, doprowadzić ryż do wrzenia na dość dużym ogniu, a kiedy zabulgocze, trzeba zmniejszyć ogień na jak najmniejszy. Przez następne 15 minut ryż powinien powolutku gotować się pod przykryciem. Nie wolno go mieszać! 5. Kiedy ryż wchłonie już całą wodę, a ziarenka będą na tyle miękkie, że dadzą rozetrzeć się między palcami, ryż jest gotowy. 6. W małym rondelku, na rozgrzany olej wrzucamy partiami plasterki kokosa (lub pozostałą część wiórków) i smażymy na złotobrązowo (trzeba uważać żeby się nie przypaliły). 7. Podsmażony kokos wykładamy na talerz z papierowym ręczikiem, żeby odsączyć je z tłuszczu. 8. Mieszamy ryż usmażonym kokosem, wyjmujemy cynamon. Jeli jest zbyt suchy, można dodać troszkę oleju po smażeniu kokosu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.