Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie:) Czy można zrobić taki zakwas do żurku, który może stać sobie długo w spiżarce (np. od teraz do zimy)? Przeglądałam różne przepisy w sieci i nie znalazłam słowa na ten temat. Przeważnie piszą żeby kupić żurek (tzn. zakwas) w sklepie, ale ja chciałabym spróbować zrobić to sama 8) Znalazłam, owszem, przepis, na zakwas, ale nie było napisane, czy można go długo przechowywać.

Opublikowano

oj...a czemu ty chcesz tak długo trzymac zakwas.Wystarczy jak kupisz sobie make na zurek...i sama mozesz sobie zrobic kiedy tylko chcesz.Troche mąki zalej przegotowaną wodą,dodaj czosnku,i skorke z chleba...najlepiej razowego.Zostaw w cieplym miejscu.po paru dniach masz gotowy zakwas...czas zalezy od temperatury.Acha skorke po dwoch dniach wyrzuc.Gotując zurek zawsze sobie zostaw troche zakwasu.Chcąc na nastepny np tydzien znow miec zakwas zrob sobie od nowa ...tyle ze zamiast skorki dodaj troche zakwasu....pozdrawiam

Opublikowano

A czy to ważne, czemu? 8) Po prostu zastanawiałam się, czy tak można. Choć nie otrzymałam jednoznacznej odpowiedzi, wnioskuję, że taki zakwas nie przetrwa długo w spiżarce.

  • 4 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.