myshka Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 Witam serdecznie:) Czy można zrobić taki zakwas do żurku, który może stać sobie długo w spiżarce (np. od teraz do zimy)? Przeglądałam różne przepisy w sieci i nie znalazłam słowa na ten temat. Przeważnie piszą żeby kupić żurek (tzn. zakwas) w sklepie, ale ja chciałabym spróbować zrobić to sama 8) Znalazłam, owszem, przepis, na zakwas, ale nie było napisane, czy można go długo przechowywać. Cytuj
agnieszka Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 oj...a czemu ty chcesz tak długo trzymac zakwas.Wystarczy jak kupisz sobie make na zurek...i sama mozesz sobie zrobic kiedy tylko chcesz.Troche mąki zalej przegotowaną wodą,dodaj czosnku,i skorke z chleba...najlepiej razowego.Zostaw w cieplym miejscu.po paru dniach masz gotowy zakwas...czas zalezy od temperatury.Acha skorke po dwoch dniach wyrzuc.Gotując zurek zawsze sobie zostaw troche zakwasu.Chcąc na nastepny np tydzien znow miec zakwas zrob sobie od nowa ...tyle ze zamiast skorki dodaj troche zakwasu....pozdrawiam Cytuj
myshka Opublikowano 27 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 A czy to ważne, czemu? 8) Po prostu zastanawiałam się, czy tak można. Choć nie otrzymałam jednoznacznej odpowiedzi, wnioskuję, że taki zakwas nie przetrwa długo w spiżarce. Cytuj
uretan Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 Stanie się ZA KWAŚNY (jak ocet) 8) Cytuj
myshka Opublikowano 27 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 No to wszystko rozumiem 8) Dziękuję za odpowiedź Cytuj
bassia77 Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 Witaj :) ja daję do przyżądzanego domowym sposobem zaswasu żurkowego dużo czosnku,podnosi to znacznie walory smakowe i szybciej kiśnie. ;) Cytuj
dana2005 Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 ja do kiszenia zurku dodaję czosnek, listek laurowy i trochę platków owsianych. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.